Шуљковац

ШУЉКОВАЦ – Светог Пајсија Светогорца

Шуљковац

Адреса: Шуљковац бб, 35272 Драгоцвет
Телефон: 060/484-1266

Манастир Светог Пајсија Светогорца је основан благословом Његовог преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована (Младеновића), иницијативом протојереја Славише Илића, пароха драгоцветског, и љубављу и трудом народа ове парохије која је тада обухватала јагодинска села Драгоцвет, Главинце, Коларе и Шуљковац.

Камен темељац је свечано положен 30. маја 2021. године када су званично отпочели радови на изградњи манастирског комплекса на брду у атару села Шуљковац, односно манастирског конака са параклисом Преподобне мајке Параскеве. Парцела за изградњу манастира је пре тога рашчишћена и уређен је макадамски пут до локације. Чињеница да је ово манастир који се на територији града Јагодине гради после 7 векова, дала је подстрек да се верни народ Јагодине и околине у великој мери укључи својим молитвеним и материјалним прилозима.

У већ поодмаклој фази изградње манастирског конака, 14. фебруара 2022. године, преосвећени владика Јован наново долази и освећује земљиште за изградњу манастирског саборног храма Светог Пајсија побијањем крста на место олтара ове нове светиње, а 23. јула исте године освећује темеље за цркву. Прва архијерејска Литургија у оквиру зидина храма служена је 24. септембра 2022. године а том приликом Епископ Јован осветио је и завршени манастирски конак. Исте године 22. децембра извршено је велико освећење храма у параклису Свете Петке, а тог дана на вечерњој служби и о. Славиша прима монашки постриг и добија име Пајсије.

Преосвећени владика Јован редовно прати изградњу манастира како материјалну, тако и духовну, те даје упутства за радове и подржава о. Пајсија на његовом путу руковођења овим богоугодним делом. Тако је освештао и каменорезачку радионицу при манастиру 11. фебруара 2024. године пошто о. Пајсије углавном сам ради на грађевинским пословима око цркве.

Адреса: Манастир Шуљковац, 35272 Драгоцвет
Телефон: 060/484-12-66

Храм – Светог Пајсија Светогорца

Житељи: протосинђел Пајсије (Илић).