Чланци поређани по датуму: петак, 28 јануар 2011

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У КРАГУЈЕВЦУУочи празника Светог Саве 26. јануара 2011. године, у Саборном храму Успења Пресвете Богородице у Крагујевцу, братство Саборног храма служило је свечано празнично бденије.У освит самог празника, Његово Преосвештенство Епископ шумадисјки Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у Саборном храму у Крагујевцу, у којој је принео молитве Богу и Светом Сави за спас српског рода. Радост литургијског сабрања заједно са Владиком и свештенством, поделило је доста верника и деце, а радосни догађај за све чланове парохијске заједнице, јесте и рукопроизвођење за чтеца, Андрије Стефановића сина Архијерејског намесника Крагујевачког протојереја – ставрофора мр Рајка Стефановића.

СВЕТОСАВСКА ДУХОВНА АКАДЕМИЈА У ЈАГОДИНИИзгубљен беше и нађе се....

У среду, 26. јануара 2011. године, уочи Савиндана, уз присуство Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована одржана је девета по реду Светосавска духовна академија у Јагодини.

Како то већ по обичају бива Владика је служио празнично бденије у храму Св. ап. Петра и Павла уз саслужење јагодинског свештенства. У својој беседи Владика је подсетио на све вернике, на лик и дело Светог Саве, говорећи и сједињујући га са Христом. Одвојити га од Христа је просто незамисливо, јер све што је он имао и што је нама дао то је добио од Христа.

СВЕТОСАВСКА ПРОСЛАВА У ПРВОЈ КРАГУЈЕВАЧКОЈ ГИМНАЗИЈИСвети Сава, школска слава свих просветни установа широм Србије и српског народа, прослављена је онако као да је сам Свети Сава данас међу нама. То је данас наш једини израз и дар који му можемо принети за све и сва што нам је даровао и оставио у наслеђе деци својој, потомцима његовим. А он и јесте и са нама и међу нама док год буде и једног Србина на овом свету. Зато је, поред Косовског завета, и Свети Сава, то најлепшсе српско дете, истовремено и „наше грдно судилиште“, савест наша и свест наша.