Чланци поређани по датуму: субота, 20 март 2021

НЕДЕЉА ПРАВОСЛАВЉА

На самом почетку Часнога поста, у њену прву недељу, наша Света Црква Православна обележава успомену на једну од њених великих победа, или како рече један Божји угодник, не само на једну победу и једног победиоца, него на дугу бројаницу од победа и читаву восјку победилаца.

Благословене и свете душе одредише овај дан да нас подсећа на многобројне победе наше вере, да нас подсете да не заборавимо, да нас охрабре да не клонемо, да нас загреју да се не охладимо, и да нам отворе вид духовни да не заслепимо и у слепилу се не предамо непријатељу.

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ ПРЕНОСА МОШТИЈУ СВЕТОГ НИКОЛЕ У ЕРДЕЧУУ Теодорову суботу, 20. марта 2021. године прве Недеље поста, када наша Света Црква молитвено прославља Светих седам свештеномученика Херсонских и Светог Теодора Комоговинског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету архијерејску Литургију у храму Преноса моштију Светог Николе у крагујевачком насељу Ердеч.

Епископу су саслуживали протојереј Слободан Бабић (старешина храма), протојереј Срећко Зечевић архијерејски намесник лепенички, протођакон Иван Гашић и јерођакон Василије (Старовлах).

УПОКОЈИО СЕ У ЉУБАВИ БОЖИЈОЈ ПРОТОЈЕРЕЈ-СТАВРОФОР НЕБОЈША МЛАДЕНОВИЋ ИЗ ЈАГОДИНЕУ петак прве седмице Васкршњег поста, 19. марта 2021. године, након дуге и тешке борбе са болешћу, упокојио се у љубави Божијој протојереј-ставрофор Небојша Младеновић из Јагодине, намесник Беличког архијерејског намесништва Епархије шумадијске и старешина Цркве Светих апостола Петра и Павла у Јагодини.

Опело високопречасном оцу Небојши служиће Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован са свештенством Намесништва беличког, у Цркви Светих апостола Петра и Павла, у недељу, 21. марта 2021. године, у 13 часова.