АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ ПРЕНОСА МОШТИЈУ СВЕТОГ НИКОЛЕ У ЕРДЕЧУ

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ ПРЕНОСА МОШТИЈУ СВЕТОГ НИКОЛЕ У ЕРДЕЧУУ Теодорову суботу, 20. марта 2021. године прве Недеље поста, када наша Света Црква молитвено прославља Светих седам свештеномученика Херсонских и Светог Теодора Комоговинског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету архијерејску Литургију у храму Преноса моштију Светог Николе у крагујевачком насељу Ердеч.

Епископу су саслуживали протојереј Слободан Бабић (старешина храма), протојереј Срећко Зечевић архијерејски намесник лепенички, протођакон Иван Гашић и јерођакон Василије (Старовлах).

За певницом су појали ученици крагујевачке Богословије, а чтецирали су др Марко Петровић и г. Лазар Коларевић.

Током Свете Литургије Владика Јован је својом беседом поучио вернике овога храма, подсећајући да су Божије руке отворене за свакога од нас, као за оног разбојника који се на крсту покајао. Да зло настаје из слободе човекове, те да иако смо слободни треба знати како слободу корисати и да смо сви грешни, али да Дух надоместује оно што фали. У духу почетка поста, подсетио је да је циљ спасење и да је пост позив да оперемо старог човека како би постао нови човек, и позвао присутне да се не ограничавају само у храни, већ да се пост односи и на дела, као и на реч.
Преосвећени је у наставку Литургије причестио верни народ Телом и Крвљу Господњом.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

Стеван Цветковић, вероучитељ