Чланци поређани по датуму: петак, 18 јун 2021

Јован, Епископ шумадијски

Јован, Епископ шумадијски

Двадесет година (2001-2021) од упокојења блажене успомене Епископа шумадијског Саве Вуковића обележено je и објављивањем Споменице кроз коју се сагледава шта је његовим животом и радом добијено, односно шта ће још дуго трајати. О томе сведоче речи самог Владике, до сада непознати текстови објављивани под псеудонимом, проповеди разбацене у црквеној периодици и писма сабраће архијереја који су му се увек обраћали као меродавном саговорнику. У другом делу о Владици Сави и деловању у готово свим областима у којима Црква постоји пишу његови сарадници и компетентни познаваоци питања којима се бавио. Документи и фотографије у књизи употпуњују слику о многим местима која је Епископ Сава украшавао својим телентима. Из Споменице која је недавно изашла из штампе, објављујемо уводну реч Његовог преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У МАНАСТИРУ ВЕНЧАЦ

Епископ Шумадијски Господин Јован је поводом славе манастирске капеле, посвећене Светом Свештеномученику Јоаникију - Липовцу, служио Свету Архијерејску Литургију у Манастиру Венчац у Брезовцу.

Епископу су саслуживали протојереј-ставрофор Мићо Ћирковић архијерејски намесник орашачки, протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић архијерејски намесник опленачки, протојереј Милован Ранковић, протојереј Миливоје Старовлах, гост са Свете Горе јерођакон Силуан Григоријатски, протођакон Иван Гашић и ђакон Александар Бабић.