Чланци поређани по датуму: април 2023

СВЕТЕ ЖЕНЕ МИРОНОСИЦЕ – ХРАМОВНА СЛАВА У ВИНЧИ

У другу недељу по Васкрсењу Христовом када се молитвено сећамо Жена Мироносица, 30. априла 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму који је посвећен Женама Мироносицама у селу Винчи надомак Тополе.

Епископу су саслуживали архимандрит Петар (Драгојловић), игуман манастира Пиносава, архијерејски намесник опленачки протојереј – ставрофор Миладин Михаиловић, протојереји Остоја Пешић и Дејан Динић и ђакони Александар Бабић и Стеван Илић.

ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ПРАВОСЛАВНОГ КАТИХИЗИСА ЗА УЧЕНИКЕ СРЕДЊИХ ШКОЛА У ЛАЗАРЕВЦУ

У суботу, друге седмице по Васкрсењу Господа Исуса Христа, 29. априла 2023. године, одржано је такмичење из верске наставе за ученике средњих школа у Парохијском дому храма Светог великомученика Димитрија у Лазаревцу.

Организатори овог догађаја су вероучитељи Драган Гајић и Илија Цветковић заједно са осталим колегама и ученицима. На такмичењу су учествовали ученици Гимназије у Лазаревцу, Техничке школе „Колубара” и Музичке школе „Марко Тајчевић”.

На почетку су наступили хорови Техничке школе, Гимназије и Музичке школе, под руководством својих професора. Ученици из Техничке и Музичке школе су руковођени од стране вероучитеља Драгана Гајића, а ученици из Гимназије од стране професора Музичке културе Стефана Мијушковића.

ИГРОКАЗ “ХРИСТОС ВАСКРЕСЕ, РАДУЈМО СЕ” У ТОПОЛИ

У дане док смо још у васкршњој радости, у ОШ “Карађорђе” у Тополи одржан је игроказ на тему “Христос васкресе, радујмо се”.

Ученици Основне школе приказали су сцене из Христовог живота, почевши од Тајне вечере, молитве на Масленовој гори, издајства Јудиног, суђење пред првосвештеником Кајафом, суђење пред Понтијом Пилатом, распеће Господа Исуса Христа, славно Васкрсење, јављање анђела женама мироносицама, Томино неверовање.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ И СВЕТОГ СИМЕОНА У КУСАТКУ

У суботу другу по Вакрсу, Његово преосвештентво епископ шумадијски Господин Јован служио је свету архијерејску Литургију у Храму Светог Саве и Светог Симеона у Кусатку.

Епископу су саслуживали архимандрит Петар (Драгојловић), игуман манастира Пиносава, архијерејски намесник протојереј-ставрофор Велибор Ранђић, јереј Саша Миленовић, јереј Страхиња Савковић, прото-ђакон Иван Гашић и ђакон Владимир Степановић.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ВИНОГРАДИМА

У петак, друге седмице по васкрсењу Господа нашега Исуса Христа, 28. фебруара 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Свете Петке у крагујевачком насељу Виногради уз саслужење братства овога светога храма.

НОВИ ДОКТОР БОГОСЛОВСКИХ НАУКА У ШУМАДИЈСКОЈ ЕПАРХИЈИ – ПРОТОЈЕРЕЈ САША АНТОНИЈЕВИЋ

Дана 27. априла 2023. године, на Православном богословском факултету Универзитета у Београду, протојереј Саша Антонијевић, парох и старешина цркве Светог Јоаникија Девичког у крагујевачком насељу Бресница, успешно је одбранио докторску дисертацију „Чешко-моравска епархија Српске Православне Цркве 1921-1942. године: Историјско-канонско гледиште на оснивање, решавање јурисдикцијског питања и устројство“.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ ЈОАНИКИЈА У БРЕСНИЦИ

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован началствовао је Свештеним евхаристијским сабрањем у храму Светог Јоаникија Девичког у Бресници у другу среду по Васкрсу, када наша црква молитвено прославља Светог свештеномученика Артемона Лаодикијског.

Пресвећеном Владики Јовану су сaслуживали свештеници храма светог Јоаникија. протопрезвитер Саша Антонијевић и презвитер Милош Ђурић, као и ђакон Немања Стојковић.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ДИМИТРИЈА У СУШИЦИ

У уторак, 25. априла, друге седмице по Васкрсењу Господа нашега Исуса Христа, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог великомученика Димитрија у крагујевачком насељу Сушица уз саслужење братства овога светога храма.

ПОБУСАНИ ПОНЕДЕЉАК У ХРАМУ ВАСКРСЕЊА ГОСПОДЊЕМ НА БОЗМАНУ

У понедељак други по Васкрсу, када наша Света Црква прославља светог свештеномученика Антипу епископа пергамског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету архијерејску литургију у храму Васкрсења Господњег на градском гробљу Бозман.

ВАСКРШЊА РАДОСТ И САБРАЊЕ ОКО АРХИЈЕРЕЈА У ЦРКВИ У МАЛОМ КРЧМАРУ

Господ мој и Бог мој!“ (Јн 20,28)

Ова радосна објава је величанствено одјекивала у цркви Рођења Пресвете Богородице у дан Томине недеље 23. априла 2023. године када се верни народ окупио на Светој архијерејској Литургији око свог епископа Јована који је дошао да донесе васкршњу радост у Мало Крчмаре и околна места: Сипић, Јарушице као и свима онима који су дошли на свето сабрање.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И ОСВЕЋЕЊЕ СПОМЕНИКА ПАТРИЈАРХУ ИРИНЕЈУ У ПОРТИ САБОРНОГ ХРАМА

У суботу Светле седмице, 22. априла 2023. године, Саборна црква Силаска Светога Духа на Апостоле у Нишу, као и целокупна Епархија нишка, имали су част да у катедралном нишком храму Светом Архијерејском Литургијом началствује Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије.

ТОМИНА НЕДЕЉА У ИЛИЋЕВУ

У недељу Антипасхе, односно Томину недељу 23. априла 2023. године, Црква Божија у крагујевачком насељу Илићево, прославила је свој празник светом Литургијом коју су служили протојереј Братислав Пауновић, протонамесници Петар Бранковић и Дејана Марјановић, те презвитери Александар Цветковић и напослетку Ненад Милојевић, који је уједно началствовао Литургијским сабрањем.

СЛАВА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ ЖИВОНОСНИ ИСТОЧНИК

У петак, 21. априла 2023. године, када наша Света Црква прославља и празнује Живоносни Источник – Источни петак, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светих Јоакима и Ане у Међулужју.

Овај предивни празник се прославља као слава Епархије шумадијске од 2011. године, а ове године је домаћин било Архијерејско намесништво младеновачко.

ЕТНО САСТАВ “СВЕТИ САВА” ОТВОРИО СВЕЧАНУ АКАДЕМИЈУ НА ПМФ - У ПОВОДОМ ОБЕЛЕЖАВАЊА 51 ГОДИНЕ РАДА

У среду 19. априла на позив декана факултета професора др Марије Станић, етно састав “Свети Сава” химном “Боже правде” и “Химном студената” отворио је Свечану акадамију поводом прослављања 51 године рада факултета.

СВЕТЛИ ЧЕТВРТАК У СТАРОЈ ЦРКВИ У КРАГУЈЕВЦУ

На Светли четвртак 20. априла 2023. године, Епископ шумадијски Г. Јован служио је свету Литургију у Старој Цркви у Крагујевцу. Владики Јовану су саслуживали свештеници Ненад Милојевић и Владан Костадиновић.

Појали су ученици богословије Светог Јована Златоуста.

Сава Матић, ученик Богословије Светог Јована Златоустог, пласирао се на Републичко такмичење из српског језика и језичке културе

На Окружном такмичењу из српског језика и језичке културе, одржаном 1. априла у Другој крагујевачкој гимназији, ученици другог разреда Богословије Светог Јована Златоустог остварили су изузетан успех.

Ученик Сава Матић, постигавши максималан резултат (20 поена), освојио је прво место и пласирао се на Републичко такмичење из српског језика и језичке културе, које ће у организацији Друштва за српски језик и књижевност Србије бити одржано 28. маја у Тршићу.

ДРУГИ ДАН ВАСКРСА У СТАНОВУ

Други дан Васкрса, на Светли понедељак, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог Пантелејмона у крагујевачком насељу Станово.

Епископу су саслуживали: протојереј-ставрофор Драган Брашанац, протојереј- ставрофор Синиша Марковић, протонамесник Александар Сенић, јереј Ненад Милојевић, ђакон Недељко Дикић и јерођакон Василије Старовлах.

ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ У ЗАВОДУ ЗА СМЕШТАЈ ОДРАСЛИХ ЛИЦА У МАЛИМ ПЧЕЛИЦАМА

Светле среде, 19. априла 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску литургију у храму Светог Луке Кримског при Заводу за Смештај одраслих лица у Малим Пчелицама.

Епископу су саслуживали: протојереј Срђан Тешић, протојереј Милан Петровић, јереј Ненад Милојевић и јереј Дејан Марковић.

ПАСХАЛНО ВЕЧЕРЊЕ У ЈАГОДИНИ

О Васкрсу 2023. године Његово преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован традиционално је посетио Јагодину и служио пасхално вечерње са свештенством Беличког архијерејског намесништва и благочестивим верним народом Божијим у цркви Светих апостола Петра и Павла.

Страна 1 од 4