Чланци поређани по датуму: понедељак, 28 фебруар 2011

СА СЕДНИЦЕ ЕПАРХИЈСКОГ САВЕТА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТКрагујевац

Окупљени око свога Епископа, на празник Светог свештеномученика Власија 24. фебруара 2011. године, у Епархијском дому у Крагујевцу са почетком у 9,30 сати, чланови Епархијског савета Епархије шумадијске одржали су редовну годишњу седницу.

СВЕТИ СИМЕОН МИРОТОЧИВИ СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН У МАНАСТИРУ СТУДЕНИЦИ Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа жичког Господина Хризостома, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован је на дан Преподобног Симеона Мироточивог 26. фебруара 2011. године, служио Свету Архијерејску Литургију у манастиру Студеници.

СЕМИНАР ЗА СВЕШТЕНИКЕ У ЈАГОДИНИУ суботу, 26. фебруара, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована и у организацији Архијерејског намесништва беличког у просторијама Црквене општине јагодинске при храму Светих апостола Петра и Павла одржан је семинар за све свештенике овог намесништва.

Уз присуство Епископа, архимандрита манастира Јошаница Евтимија (Јутрше), Архијерејских намесника крагујевачког, лепеничког, космајског гости предавачи семинара били су уважени професори Богословског факултета Универзитета у Београду др Зоран Крстић и др Ненад Милошевић.

ОСВЕШТАН КРСТ ЗА НОВ ХРАМ У АРАПОВЦУЊегово преосвештенство епископ шумадијски Господин Јован је на месне покладе, 27. фебруара 2011. године, у Араповцу надомак Лазаревца, освештао и положио крст на куполу новоподигнутог храма Господњег, посвећеном Његовом славном Вазнесењу.

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У КРУШЕВЦУНа светог Кирила Словенског, 27. фебруара 2011. год. Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор новоосноване Епархије крушевачке Господин Јован служио је прву Архијерејску Литургију у Крушевцу, у престоном граду Светог Лазара Косовског. Литургија је служена у Саборној цркви Светог великомученика Георгија уз учешће верног народа Божијег и уз саслужење свештенослужитеља крушевачке епахије.

МАНАСТИРУ НАУПАРА ЗВАНИЧНО ПРЕДАТО ЗЕМЉИШТЕ У ДРЖАВИНУ22. фебруар 2011. године биће записан у летопису манастира Наупара као посебно значајан датум, историјски, јер је тог дана извршена званична примопредаја одузетог манастирског земљишта од стране некадашње комунистичке власти.

МОЛИМО СЕ ДА БЛАГОДАТ БОЖИЈА НЕ ОДСТУПИ ОД НАСНа дан светога Мелетија Антиохијског, 25. фебруара 2011. године, једнога од чувара и заштитника православља, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Свете Петке у Виноградима.

ЕПИСКОП ШУМАДИЈСКИ ЈОВАН ОСВЕШТАО ЗВОНО У МАНАСТИРУ СВЕТОГ ЛУКЕ У БОШЊАНУНа дан Св. мученика Никифора 22. фебруара 2011. године Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор Епархије крушевачке Господин Јован освештао је звоно у манастиру Светог Луке у Бошњану. Кнежево звоно, тешко 3,5t осмо је звоно на звонику овог манастира. Ово је друго по величини звоно (после храма Светог Саве) које ће призивати народ Божији на Трпезу Господњу – на Свету Евхаристију.

ЉУБИ БЛИЖЊЕГА СВОГА КАО САМОГА СЕБЕ У уторак 22. фебруара 2011. године, Његово Преосвештенство Епископ Шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Св.Великомученика Пантелејмона.Уз речи беседе из зачала Светог Јеванђеља, Епископ Јован је нагласио неопходност заповести – “Љуби ближњега свога као самога себе”, објашњавајући како човек који мрзи брата свога остаје у греху и смрти. Праштање и покајање изводи га из таме и уводи у заједницу са Христом.

ДОБАР КОРЕН РОДИТЕЉСКИ БИВА СИГУРНОСТ ЗА ПОРОДИЦУ ТИХ РОДИТЕЉАЊегово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је 21. фебруара 2011. године Свету Архијерејску Литургију у храму Светог Саве на Аеродрому. Преосвећеном су саслуживала двојица пензионисаних свештеника Милан Борота и Драгослав Сенић и двојица парохијских свештеника Бранислав Матић и Драган Поповић.