Чланци поређани по датуму: понедељак, 05 јун 2023

ЛИТИЈА ГРАДА КРАГУЈЕВЦА

На Духовски понедељак, 5. јуна 2023. године, Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију поводом храмовне славе Старе цркве у Крагујевцу, а потом је повео Литију кроз Град Крагујевац.

Владики Јовану су на Литургији саслуживали ректор крагујевачке богословије Светог Јована Златоуста протојереј-ставрофор проф. др Зоран Крстић, игуман манастира Тресије јеромонах Серафим Ракановић, игуман манастира Денковца Архимандрит Онуфрије Вранић, протојереј-ставрофор Милован Антонијевић старешина храма Светог Кнеза Лазара у Крагујевцу, Архијерејски намесник крагујевачки протојереј-ставрофор мр Рајко Стефановић, гост из Крушевачке епархије јереј Мирољуб Симеуновић старешина храма Свете Тројице у Трстенику, Архијерејски намесник левачки и старешина Светотројичког храма у Крагујевцу протојереј-ставрофор Милић Марковић, Архијерејски намесник белички и старешина Старе Цркве у Јагодини протојереј-ставрофор Александар Гајић, протојереј-ставрофор Драган Брашанац старешина храма Свете Петке у Виноградима у Крагујевцу, Архијерејски намесник лепенички протојереј Срећко Зечевић, јереј Дејан Марковић старешина Саборног храма Успења Пресвете Богородице у Крагујевцу, јеромонах Јован Прокин сабрат манастира Тресије, протођакони Иван Гашић, Небојша Јаковљевић и јерођакон Немања Старовлах.

СИЛАЗАК СВЕТОГ ДУХА НА АПОСТОЛЕ – ПЕДЕСЕТНИЦА – У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУ

Има један рођендан који је веома значајан за спасење рода људског. То је Духовдан – рођендан Цркве Христове, који се слави у 50. дан по Васкрсењу Христовом (отуда Педесетница). На тај дан, Дух Свети је сишао на апостоле у облику огњених језика.

Док су апостоли били сабрани на молитви у Јерусалиму, налет силовитог ветра је ушао у кућу и Свети Дух је испунио сваког од њих, дајући им моћ да говоре на свим језицима света и да их разумеју сви људи. Јер, као што у људском телу ништа не бива без душе што је у њему, тако ни у телу Цркве ништа не бива без Духа Светога који је душа Цркве.