У СУСРЕТ БОЖИЋУ

У СУСРЕТ БОЖИЋУУ уторак, 03. јануара 2012. године, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумдијског Господина Јована, Духовни центар Саборне цркве угостио је у епархијској сали ученике ОШ "Ђура Јакшић" из Крагујевца, који су том приликом извели пригодну приредбу "Божић и божићни обичаји у Србији". Ова приредба је, уствари, огледни час, који су ученици са вероучитељем већ извели у својој школи за ученике свих разреда и њихове наставнике, као и за децу из предшколских одељења и њихове родитеље.

Циљ ове приредбе (часа) је да млађе нараштаје упозна са лепим православним народним обичајима, којима се код нас обележавају и украшавају Божић и божићни празници и упозна са црквеним и хришћанским коренима тих обичаја, јер сви ти обреди имају своју дубоку символику и одраз су трајања вере у живога Бога.

Приредба прати припреме једне породице за дочек и прослвау Божића. Увод у све ово је одлазак на Бадњи дан домаћина са сином у шуму по бадњак, који се свечано доноси и дочекује пред кућом, а онда на Бадње вече, у великој молитвеној радости и побожности се уноси и тим означава почетак обележавања Божићног празника. Следеће сцене приказују спремање чеснице и куће од стране домаћице, док домаћин са децом учествује у Светој литургији и причешћу. Покрете и радње ученика који тумаче улоге прате објашњење наратора, који имају важну улогу у објашњавању смисла и порекла одређених обичаја, радњи, као и о самом празнику.

Најинтересантнија сцена за гледаоце, али и за ученике који су изводили приредбу, била је сцена доласка положајника, као и здравице, које домаћин и положајник изговарају пре и за време празничне трпезе. Током приредбе, ученци,иначе чланови КУД СМИЉЕ и школског хора, у пратњи својих другова, свирали су на клавиру, хармоници и тамбурици. Обучени у прелепе народне ношње, сви заједно, извели су неколико лепих Божићних песама.

Треба нагласити, да је постојала велика радост код ученика као и код њиховог директора, господина Ђорђа Божовића и вероучитеља, што су имали прилику да овај час изведу пред Његовим Преосвештенством, свештенством и окупљеним народом. Ученици су такође, примили поуку и савет од свог Епископа, да знања која су стекли у припреми ове приредбе као и све што добијају од Верске наставе, чувају и током живота примењују, и да другима преносе и усађују, а то је вере у Господа Исуса Христа. Ово вече, које је све пријатно изненадило и духовно орасположило, крунисано је сликањем учесника са Владиком Јованом. Жеља ученика била је, да ову приредбу изведу и ван своје школе и да духовну радост која осећају приближавањем Божића, пренесу и умноже код других.

На крају, морамо именом поменути ову вредну децу која, и ако су на распусту, одвојили су своје време, да радост долазећег празника пренесу другима. То су глумци: Иван Богдановић (8-2), Миљана Бановић (8-3), Никола Албијанић (8-2), Војислав Угриновић и Бојана Бановић (4-2) и Марко Ђурђевић (8-2). Наратори су били Сара Виријевић, Вања Рајовић (8-1), Тијана Радовић (8-2) и Анђела Ристовић (8-3). Чланови хора: Тамара Кошанин, Биљана Кошанин, Јована и Јелена Јездић, Исидора Угриновић, Милица Вранић, Катарина Маслак, Стојана Бојовић, Невена Гвозденовић, Александра Димић, Љиљана Радуновић, Ружица Теофиловић, Љубинка Јанковић. А на инструментима су их пратили другови: Михајло Благојевић, Александра Милановић и Ленка Симоновић, иначе сви ученици и музичке школе.

Овом приликом, вероучитељ и ученици се посебно захваљују КУД-у СМИЉЕ, на помоћи у реализацији читаве представе.

вероучитељ Миодраг Крстић