ПОЧЕТАК ОБЕЛЕЖАВАЊА ГОСПОЈИНСКИХ СВЕЧАНОСТИ У КРАГУЈЕВАЧКИМ ШКОЛАМА

ПОЧЕТАК ОБЕЛЕЖАВАЊА ГОСПОЈИНСКИХ СВЕЧАНОСТИ У КРАГУЈЕВАЧКИМ ШКОЛАМАУ среду 12. септембра 2012. године у ОШ “Ђура Јакшић“ у Крагујевцу, у склопу текућих Госпојинских свечаности, одржан је први јавни час Верске наставе. Захваљујући ангажовању Министарства просветe школска управа града Крагујевца и Саборне цркве а благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г.Г. Јована, овим јавним часом духовности, обележавање Госпојинских свечаности је по први пут пренето и у школе, што је проширило број установа које учествују у припреми и извођењу Госпојинских свечаности. Ова је лепа прилика за ученике који похађају Верску наставу, да покажу своја знања, умећа и стваралачке способности а све у част покровитељке и заштитнице града и света, Пресвете Богородице.

Часу у ОШ “Ђура Јакшић“ присуствовали су протојереј-ставрофор др. Зоран Крстић, начелник школске управе господин Радојко Дамјановић, као и свештеници Саборне цркве јереји Горан Мићић и Александар Ресимић, надлежни парох јереј Драган Симоновић и господин Драган Степковић, кординатор за верску наставу лепеничког намесништва. Важно је такође поменути да су ученици и вероучитељи суседних основних школа: “Вук Караџић“, “Милутин и Драгиња Тодоровић“, “Светозар Марковић“, као и “Сретен Младеновић“ из Десимировца присуствовали и учествовали у часу.

Час који су уз помоћ директора, вероучитеља и наставника припремили и водили ученици шестог разреда, имао је за циљ да изврши приказ живота Пресвете Богородице, а сви присутни су час пратили преко видео бима, на коме су такође приказане и слике најпознатијих српских икона и фресака које описују сцене из Њеног живота. Овј час је такође имао и карактеристике огледног, јер ће ученици који су га осмислили и водили, током следеће недеље, а пре празника Мала Госпојина, поновити га за своје другове у млађим разредима. Ученици који су у пару са друговима из других школа учествовали у часу, на крају су преко видео бима пратили и учествовали у занимљивом квизу откривалица, чиме су имали прилику да утврде стечено знање, а час учине занимљивијим за све присутне.

Пред крај часа, ученици су замољени да се одазову конкурсу на тему, “Богородице Дјево, благословена си ти међу женама“ и да присуствују свечаности проглашења награђених радова и програму ученика, у свечаној сали Владичанског двора, 20. септембра 2012. године у 19:00 часова. Час је као и сваки час Верске наставе, завршен једногласном молитвом свију присутних Пресветој Богородици, након чега је било организовано послужење за све присутне. Директор ОШ “Ђура Јакшић“ господин Ђорђе Божовић, искористио је прилику да се и преко локалних медија и Радиа Златоусти, који су све ово пропратили, захвали Саборној цркви на указаној части што је ова школа одабрана да одржи први Госпојински јавни час духовности и изразио је наду и уверење да ће следеће године све школе на територији града Крагујевца узети учешћа у овим свечаностима, које поред духовног добијају и карактер једног културног догађаја за младе, а све у славу и захвалност Пресветој Богородици.

Након ОШ “Ђура Јакшић“, часове ће одржати “Прва крагујевачка гимназија“, а у понедељак, 17. септембра 2012. године у 12:00 часова ОШ “Сретен Младеновић“ у Десимировцу.

вероучитељ Миодраг Крстић