У ОСНОВНОЈ ШКОЛИ СРЕТЕН МЛАДЕНОВИЋ У ДЕСИМИРОВЦУ ОДРЖАН ТРЕЋИ ЈАВНИ ЧАС ВЕРЕСКЕ НАСТАВЕ

У ОСНОВНОЈ ШКОЛИ СРЕТЕН МЛАДЕНОВИЋ У ДЕСИМИРОВЦУ ОДРЖАН ТРЕЋИ ЈАВНИ ЧАС ВЕРЕСКЕ НАСТАВЕ“Дете моје, ако желиш да пођеш у свет, о коме си толико слушао на нашим поселима, мораш имати још један пар очију — очи за читање и писање. У свету има много чега о чему не можеш сазнати ако не умеш да читаш и пишеш. Знање, то су златне лествице преко којих се иде у небеса; знање је светлост која осветљава наш пут кроз живот и води нас у живот будућности пун вечне славе.”

Михајло Пупин

Трећи по реду јавни час духовности, поводом прославе “Госпојинских свечаности”, у Крагујевцу, одржао се дана 17. 09. 2012. године, у ОШ “Сретен Младеновић” у Десимировцу.

Тога дана, прославу у нашој школи, увеличали су Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Јован са свештенством Саборног храма у Крагујевцу , Радојко Дамјановић, начелник Школске управе- Крагујевац, Добрица Миловановић помоћник градоначелника града Крагујевца, Славица Ђорђевић, помоћник градоначелника града Крагујевца за област заштите културне баштине и уређење града, Лела Макојевић, начелник Градске управе за образовање, информисање и културу, координатор верске наставе Крагујевачког намесништва отац Мирољуб Миладиновић, директори основних школа са територије града Крагујевца, и други уважени гости.

Концепт јавног часа састојао се у презентацији корелације верске наставе са дванаест предмета који чине костур јавног образовања у Србији данас.

Верска настава се само по садржају и извођењу наставе издваја као посебан наставни предмет, кроз који се изучавају основе православног катихизиса и код ученика развија свест о православљу као духовно- културном наслеђу нашег народа.

Циљ верске наставе, међутим, јесте обликовање свих знања, из свих других области, у врлину.

Гледано са тог становишта, верска настава била је, јесте и биће, неодвојиви део свих осталих наставних предмета, и образовања уопште, освећујући их и дајући им један виши смисао, надфункционални, врлински, спасоносни.

Пролазећи понаособ кроз градива наставних предмета, ученици су својим извођењем, уз дозу креативности и позитивног хумора, указали гостима на природну симбиозу циљева верске наставе и циљева модерног образовања у Србији.

Све је тога дана било у знаку врлине, верске наставе и духовности, односно дела, достојних плашта Пресвете Богородице, којој су “Госпојинске свечаности” и посвећене.

Важно је напоменути, да су поред ученика ОШ. “Сретен Младеновић”, учешће у јавном часу узели и ученици Музичке школе “Др. Милоје Милојевић” из Крагујевца, као и ученица из Школе са домом за ученике оштећеног слуха из Крагујевца.

Грмогласни аплаузи и озарена лица, како млађег тако и старијег дела публике, били су потврда да је јавни час остварио свој циљ.

Касније је та чињеница и директно потврђена кроз анализу часа, од стране Његовог Преосвештенста Епископа шумадијског Јована и релевантних стручњака испред Министарства за просвету, науку и технолошки развој, Школске управе- Крагујевац, директора основних школа, и колега вероучтеља.

Верска настава, из године у годину, утврђује своје месту у јавном систему образовања.

Оваквим и сличним пројектима, она као наставни предмет, показује зрелост и спремност да се постави и иницира однос према свим потребама и условима човечансва садашњице и модерног доба уопште.

Вероучитељ, Предраг Обровић