ПОСЕТА УЧЕНИКА ПРВЕ КРАГУЈЕВАЧКЕ ГИМАЗИЈЕ УДРУЖЕЊУ СВЕТИ ВАСИЛИЈЕ ВЕЛИКИ У МАРШИЋУ

ПОСЕТА УЧЕНИКА ПРВЕ КРАГУЈЕВАЧКЕ ГИМАЗИЈЕ УДРУЖЕЊУ СВЕТИ ВАСИЛИЈЕ ВЕЛИКИ У МАРШИЋУУ склопу припреме за Свето Причешће у току Божићњег поста и празника Светог Николе ученици и колектив Прве крагујевачке гимназије су учествовали у хуманитарној акцији прикупљања прибора, потрошног материјала, књига и других потребних ствари за фунционисање удружења при храму Светог Василија Великог у Маршићу. Идеја за хуманитарну акцију је потекла из кабинета за верску наставу у поменутој школи у оквиру предавања о посту.

Пост за ране хришћане је било време и за активнију делатну љубав хришћана који су због поста имали и додатну храну коју су могли да дају онима којима је она била потребна. На такву праксу у данашњим условима смо желели да ставимо акценат и акција је премашила наша очекивања. Такође, акцију смо везали и за Светог Николу, чији је живот послужио као узор за настанак легенде о Деда Мразу, а чија популарност у наше време можда и превазилази Светог Николу, једног од најпоштованијих светитеља у нашем народу. Свети Никола је поклоне остављао онима којима је помоћ највише била потребна, док је дело Деда Мраза ограничено често само на нашу добру децу, која имају можда и превише.

Поклоне смо скупили и однели у удружење и том приликом провели лепо време са нашим, већ сада слободно можемо да кажемо, другарима. Запослени у удружењу се увек обрадују нашој посети. А дружење увек лепо утиче и на ђаке који проведу време у удружењу. На крају смо схватили да је већи поклон било наше време са њима, него сви поклони које смо сакупили. А Свети Никола је и нам узвратио поклоном у виду њихове љубави и доброте.

Ученици и колектив Прве крагујевачке гимназије