ПАЛАНАЧКИ ГИМНАЗИЈАЛЦИ ПОХОДИЛИ МАНАСТИРЕ ЛЕШЈЕ, ЂУНИС И НАУПАРЕ

ПАЛАНАЧКИ ГИМНАЗИЈАЛЦИ ПОХОДИЛИ МАНАСТИРЕ ЛЕШЈЕ, ЂУНИС И НАУПАРЕНа дан Светог апостола и јеванђелисте Јована, 21. маја 2019. године, ученици верске наставе Паланачке гимназије из Смедеревске Паланке посетили су манастире Лешје, Ђунис и Наупаре. На ово својеврсно ходочашће кренуо је један аутобус ученика у пратњи вероучитеља и неколико професора.

У манастиру Лешјe ученици су осетили литургијско – свечарску атмосферу самог манастира јер је управо једна од три цркве манастира славила празник Светог Јована Богослова. Сама атмосфера али и изглед цркава које подсећају на руске богомоље, звоник, видиковац са прелепим погледом, врт са два извора воде и малим вештачким језерцетом са рибом оставили су на све утисак радости и задовољства што су у овако лепом манастиру боравили.

Затим су се ученици упутили ка манастиру Покрова Пресвете Богородице у Ђунису. Овде, на извору лековите воде упознали су се са историјом и настанком манастира и чули чудесну причу о девојчици Милојки којој се указала сама Пресвета Богородица. Тако духовно напојени пошто су обишли читав манастирски комплекс утолили су и физичку жеђ захватајући воду са бунара и делећи је међусобно.

Пут их је даље водио у манастир Наупаре. Овде их је дочекала сестра Филотеја која не само да је говорила о значају манастира, већ је ђацима делила духовне поуке и савете и одговарала на њихова питања и недоумице које имају и које су им нејасне у њиховом црквеном животу. Манастир одише миром и спокојством који се пренео на све и у таквом духовном расположењу ученици су кренули назад за Смедеревску Паланку.

Слободно време ђаци - поклоници су имали у Крушевцу које су искористили да се окрепе и посете цркву Лазарицу.

Посете манастирима су свима нама прилика да се духовно и културно оплеменимо, да упознамо своје наслеђе и значај које оно има за сваког од нас, како би очували веру и како би се очували као народ.

Мирко Савић, вероучитељ