Чланци поређани по датуму: среда, 28 август 2019

ДЕСЕТЕ ВЕЛИКОГОСПОЈИНСКЕ СВЕЧАНОСТИ – УСПЕЊЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕСаборни храм у Крагујевцу је 28. августа 2019. године прославио своју храмовну славу Успења Пресвете Богородице. То је празник, у којем Православна црква празнује крај земаљског живота Дјеве Марије, Њену смрт, коју назива “Успењем”, речју која има значење: сна, блаженства, уснућа, спокојства. Вековима је Црква промишљала о смрти Марије Дјеве, удубљивала се у смрт Оне која је била мајка Спаситеља света. Сагледавајући Њену смрт, никада није осетила ни страх, ни ужас, него само блештаву и истинску васкршњу радост. Суштина и смисао смрти Мајке Божије најбоље је изражена на икони Успења Пресвете Богородице. Око Ње су апостоли, а Господ Исус Христос изнад Ње, држи на рукама своју мајку, живу и заувек сједињену у вечности са Богом. Ми на тој икони видимо смрт, али не као растанак, већ као сједињење; не као жалост, већ радост и у крајњем исходу – не смрт, већ живот.

ВЕЛИКА ГОСПОЈИНА СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕНА У МЛАДЕНОВЦУУ среду 28. августа 2019. године, парохијани младеновачког храма Успења Пресвете Богородице, молитвено су, као и у претходних 109 година, прославили храмовну славу. Евхаристијским сабрањем верног народа Божијег началствовао је Архијерејски намесник младеновачки протојереј-ставрофор Жељко Ивковић уз саслуживање умировљених парохâ протојереја-ставрофора Драгољуба Ракића, протојереја-ставрофора Милорада Лазића, протојереја-ставрофора Борислава Кевкића и протојереја Милорада Вуловића, затим старешине младеновачког храма протојереја Слободана Кеџића, јереја Милутина Гашевића и ђакона Небојше Поповића.

ПРАЗНИК УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАНОВУБлагодарећи Богу Оцу, Сину и Светоме Духу свештенство, заједно са верним народом се окупило у храму посвећеном Успењу Пресвете Богородице у Саранову како би прославили храмовну славу.

Свету литургију су служили протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, протонамесник Бранимир Товиловић, протонамесник Дејан Шишковић, протонамесник Блада Бранисављевић и ђакон Марко Арсенић.

ПРЕОСВЕЋЕНИ ВЛАДИКА ЈОВАН ПРЕСЕКАО СЛАВСКИ КОЛАЧ У ВЛАКЧИНа дан Успења Пресвете Богородице, 28. августа 2019. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован у поподневним часовима посетио је Храм Успења Пресвете Богородице у Влакчи и том приликом пресекао славски колач.

ВЕЧЕ ПОД КАРАЂОРЂЕВИМ ХРАСТОМ У МАНАСТИРУ ПИНОСАВАВером и сама Сара доби силу да ствара потомство и преко времена своје старости зато што је сматрала верним Онога који јој је обећао. Зато се родише од једнога, и то готово мртвога, по мноштву као звезде небеске и као неизбројиви песак на морској обали. Благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована, у оквиру пролсаве манастирске славе одржан је црквено-народни сабор у манастиру Пиносава о Празнику Успенија Пресвете Богородице.