Чланци поређани по датуму: недеља, 13 март 2022

НЕДЕЉА ПРАВОСЛАВЉА У КРАГУЈЕВЦУ

У недељу Православља, 13. марта 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски господин Јован служио је Литургију Светог Василија Великог у Саборном храму у Крагујевцу.Епископу су саслуживали свештеници саборног храма.

Лепоту овог евхаристијског сабрања увеличало је појање мешовитог хора саборне цркве, под диригентском палицом проте Драгослава Милована.

ЦИКЛУС ВЕЛИКОПОСНИХ ПРЕДАВАЊА У ХРАМУ СВЕТОГА САВЕ

У складу са традицијом која се низ година одржавала у храму Светога Саве, и овога пута се организују предавања у току Великога Поста на најразличитије теме из хришћанског живота, а које одржава братство храма уз кородинацију јереја Александра Мирковића.

Предавања се одржавају у просторијама духовног центра Златоусти, у новообновљеној згради. Она су изазивала велико интересовање вернога народа, који своју духовну жеђ напаја и након свете литургије у току Великога Поста.

Image(из 843. године)

Годишње Богу дужно благодарење, у дан у који смо добили опет Божију Цркву са потврдом догмата православља и са пропашћу злобнога злославља.

Следећи пророчки изрекама, идући за апостолским поукама и следујући за Јеванђелским повестима, прослављамо дан обновљења. Јер Исаија вели да се "обнављају острва Богу" (Ис. 41,1), подразумевајући (под тим) Цркве из незнабожаца. А Цркве су не просто грађевине и украси храмова, него пуноћа (= мноштво) православних, који су у њима, и песме и славословља којима они служе Богу. А и Апостол, то исто поучавајући, заповеда да "ходимо у обновљењу живота", и "ако je ко у Христу нова твар", нека се обнавља (Рм. 6,4; 2 Кор. 5,17). Господње пак речи, показујући пророчко стање (= остварење), веле: "Беше празник обновљења у Јерусалиму, и беше зима" (Јн. 10,22). Било да je то (зима) духовна, у којој Јудејски народ изазиваше буре и немире злочинства против општег Спаситеља, било пак да je то она (физичка зима) која променом хладног ваздуха угрожав а телесна чула.