ЦИКЛУС ВЕЛИКОПОСНИХ ПРЕДАВАЊА У ХРАМУ СВЕТОГА САВЕ

ЦИКЛУС ВЕЛИКОПОСНИХ ПРЕДАВАЊА У ХРАМУ СВЕТОГА САВЕ

У складу са традицијом која се низ година одржавала у храму Светога Саве, и овога пута се организују предавања у току Великога Поста на најразличитије теме из хришћанског живота, а које одржава братство храма уз кородинацију јереја Александра Мирковића.

Предавања се одржавају у просторијама духовног центра Златоусти, у новообновљеној згради. Она су изазивала велико интересовање вернога народа, који своју духовну жеђ напаја и након свете литургије у току Великога Поста.

Прва тема којом је отворен циклус овогодишњих великопосних предавања је “Лична и заједничка молитва” коју је одржао парохијски ђакон при храму Александар Ђорђевић.

Тема молитве је према речима предавача, можда и понајмање заступљена и обрађена у контексту хришћанског богословља, можда управо јер је у Цркви све молитва. Навођени су примери личне и заједничке молитве у Светом Писму :” Пре свега овде Господ говори о томе да је молитва лично предстојање пред Богом, и приликом личног сусрета са Богом не треба да буде сведока: “Уђи у одају своју и затворивши врата своја, помоли се Оцу своме” (6,6). Пак у другом једном цитату Спаситељ говори о томе да не треба презрети једнога од ових малих (Мт. 18, 10). Затим сведочи о снази заједничке молитве. “Где су двоје или троје сабрани у име моје ту сам ја са њима” (Мт 18, 20). Овде наизглед делује да се и сам Христос пројављује у тој заједничкој молитви, док у овом првом цитату то није случај. Христос се појављује тамо где су двоје или троје сабрани у име Његово... Молитву не би требало схватити као пуку молбу. Почињемо од скрушене молитве за себе и другога, у којој исказујемо молитве за себе и другога, док је савршенији вид молитве захвалност и благодарење. Све молитве које се читају на Литургији садрже множину, ми се молимо, и у појединачној и у заједничкој молитви. Благодарствене молитве приноси у име читавога народа, у име Цркве и у име верника, и не моли се у своје име, но у име Цркве, у име верника. Народ одговара на молитву свештеника. Циљ целокупне молитве јесте да успостави човеково јединство са Богом кроз заједницу Цркве Његове”.

Тема молитве је изазвала интересовање код верника који су постављали питања, наводећи лична живота искуства и недоумице које их заокупљају и брину, а које су могли да у једном разговору и дијалогу са братством храма продискутују. Следеће предавање је на тему “Покајање или оправдање” јереја Ивана Антонијевића у недељу 20. марта.

Добродошли!

ђакон Александар Ђорђевић