ВАСКРСЕЊЕ ХРИСТОВО – КРАГУЈЕВАЦ

ВАСКРСЕЊЕ ХРИСТОВО – САБОРНИ ХРАМ КРАГУЈЕВАЦВаскрсење Христово је победа над смрћу, победа над грехом, победа над ђаволом, то је пролеће за душу људску. Једна васкршња песма дивно каже: „Данас Христос као синце засја из гроба, данас грану пролеће у душама нашим“. Васкрсење је празник радости, наде, и живота.

У Саборном храму у Крагујевцу у поноћ уз појање васкршњег канона:“Васкрсења је дан, просветимо се људи...“ отпочело је свечано Васкршње јутрење и у наставку служена Света Архијерејска Литургија, коју је служио Његово Пресовештенство Епископ шумадијски Господин Јован уз саслужење братства Саборног храма и архијерејског намесника крагујевачког Рајка Стефановића. На почетку васкршњег јутрења из Саборног храма кренула је свечана литија коју је предводио Епископ Јован, са свештенством и верним народом. Уз брујање звона Саборног храма, уз упаљене свеће, и васкршње стихире: Воскресеније твоје Христе спасе...“литија је прошла кроз улице града Крагујевца.

Свечаној васкршњој Литургији присутвовао је велики број верника и председник црквене општине Мирослав Брковић. Васкршњу посланицу је прочитао ђакон Иван Гашић.

После завршене Литургије у двору Епископа шумадијског свештенство града Крагујевца и гости упутили су честитке Епископу Јовану уз радосни васкршњи поздрав: Христос Васкрсе, Ваистину Васкрсе!

Срећко Зечевић, јереј

 

 

 

 
 
СТАРА ЦКРВА У КРАГУЈЕВЦУ