РУДОВЦИ-АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА

РУДОВЦИ-АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован је у суботу Светле седмице када се Црква милитвено сећа преподобног Василија Исповедника, служио Свету Архијерејску Литургију уз саслуживање свештенства и монаштва Шумадијске епархије, у селу Рудовци надомак Лазаревца.

Том приликом је Његово Преосвештенство по старој предањској и светоотачкој пракси у литургијском сабрању крстио и тако причислио новог члана Цркви Христовој, Василија, сина надлежног пароха рудовачког оца Мирослава Филиповића.

Обраћајући се вернима у својој беседи преосвећени је свима честитао празник Васкрсења Христовог и велике радости избављења од смрти рода људског. Света Литургија је највећа радост овде на земљи, јер онима који у њој активно учествују дарује искуство победе над смрћу и вечног живљења у заједници са Живим Богом, рекао је Владика. У њој исповедамо веру по којој ће нас Бог о свом другом доласку препознати. Владика је нагласио да се данас Црква Христова радује јер је добила новог члана, али данас наша Црква и тугује јер човек, као икона Христова, све чешће одбија да буде сарадник Божији у рађању, а све чешће пристаје да буде сарадник онога непомјаника у убијању своје деце. Преосвећени је навео најновији статистички податак по коме се у Србији годишње чедоморством убије читав један град од двеста хиљада људи. Владика је завршио своју беседу апелујући на нашу савест да и поред овако тешког времена рађамо децу и да се не плашимо сиромаштва, јер Онај који уста ствара тај ће их и нахранити.

Беседа у Рудовцима

Његово Преосвештенство је за труд и врлински живот одликовао чином протојереја надлежног пароха рудовачког протонамесника Мирослава Филиповића, чиме је одликована и читава подручна му парохија.

После Свете Литургије домаћин је за све присутне припремио трпезу љубави.

јереј Жељко Ивковић