ПРОСЛАВА СВ. ВАСИЛИЈА ОСТРОШКОГ У МАНАСТИРУ КАЛЕНИЋ

ПРОСЛАВА СВ. ВАСИЛИЈА ОСТРОШКОГ У МАНАСТИРУ КАЛЕНИЋУ уторак 12. маја 2009. године на празник св. Василија Острошког, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Каленићу уз саслужење свештенства Епархије шумадијске.

Предивни амбијент манастирског комплекса окупан мајским сунцем, још од раног јутра био је испуњен великим бројем верног народа. Пре почетка Св. Литургије по устаљеној пракси Владика Јован извршио је Свету тајну јелеосвећења. Као сваке године тако и ове, број оних који приступају овој Св. тајни и Светом Причешћу је све већи. У обраћању верном народу Владика Јован је објаснио важност и значај ове Св.тајне за сваког крштеног члана Цркве, наглашавајући да је ова Св. тајна пре свега наша исповест и покајање за учињене грехе.

Ове године верници су могли целивати и икону Богородице Тројеручице која је недавно своје место нашла у окриљу ове свете обитељи. Икона је дар господина Слободана Симића из Варварина, и урађена је по узору на Тројеручицу Хиландарску.

Прослава се наставила уз свечану трпезу љубави, коју је за све присутне припремила настојатељница ове свете обитељи, високопреподобна игуманија Нектарија са својим сестринством.

протонамесник Сретко Петковић