ПЕТ ГОДИНА ЕМИСИЈЕ “ПРАВОСЛАВНО ЈУТРО” НА РАДИЈУ ЈАГОДИНА

ImageУ просторијама Црквене општине јагодинске, на дан Вазнесења Господњег-Спасовданa, одржана је конференција за штампу поводом петогодишњице радио емисије “Православно јутро” уредника Бориса Милосављевића, вероучитеља из Јагодине.

Како је и сам уредник нагласио све је почело на празник Преноса моштију светог оца Николаја, пре тачно пет година 22. маја 2004 године, на таласима 97, 3 мегахерца, првог програма Радиа Јагодина са благословом Његовог Преосвештенства Eпископа Шумадијског Господина Јована , и уз помоћ Црквене општине јагодинске. Како то увек и бива на почетку је било пуно потешкоћа, међутим, како је време пролазило, тако је емисија заокупљивала пажњу све већег броја слушалаца, па је данас Радио Јагодина, који има и регионалну фрекфенцију, незамислив без ове емисије.

Видно узбуђен вероучитељ Борис се најпре захвалио слушаоцима, који су са друге стране радио апарата и без којих ова емисија не би трајала и не би постала оно што данас јесте. “Током ових пет година трудили смо се да вам уз Божију помоћ јасније представимо основне истине наше свете православне вере, да вам одговоримо на многе недоумице и понудимо решења за многе проблеме који муче човека у данашње време. Сам назив емисије има дубоки есхатолошки смисао да у свима нама, у души нашој, сване радосно православно јутро, јутро васкрсења, јутро вечне, савршене и непролазне љубави. Колико смо успели у томе сам Господ Бог зна, али сећајући се речи Јеванђеља: идите по целом свету и проповедајте Јеванђеље сваком створењу и ко поверује и крсти се тај ће се спасти, као и речи: не бојте се шта ће те говорити јер ће Дух Свети говорити кроз вас, ми смо се трудили да до сваког стигну речи мира и наде, уједно молећи се Господу Богу да свима нама подари оно што је сваком човеку и свакој души најпотребније а то су мир и радост и наслађивање вечним и непролазним добрима која чекају све оне који су кренули путем Христовим , путем истине и живота.”

ImageТакође он се захвалио свим сарадницима, онима који су својим даром и трудом помогли да ова емисија буде на високом професионалном нивоу. На првом месту захвалио се покојном Жикици Јовановићу, и нека му Господ Бог опрости сва сагрешења и нека га усели у вечна рајска насеља. Даље се захвалио директору ЈИП „ Нови Пут “ Бати Вујићу, главном и одговорном уреднику Радија Јагодина Горану Јевремовићу, тонцима: Златку Милојковићу, Саши Пантелићу и Горану Јевтићу, спикерима: Весни Петровић, Сузани Лубури и Николи Косановићу, дневном уреднику радија Јелени Добросављевић, као и свештенству и вероучитељима који су му пружали преко потребну помоћ у припреми емисије. На крају се захвалио и члановима новинарске секције Основне Школе „17.октобар“, који похађају наставу веронауке: Кристини Пешић, Јовани Стевановић и Соњи Димитријевић, ученици Гимназије„ Светозар Марковић „ Јелени Спремо као и свима осталима који су на било који начин помогли реализацију ове емисије.

Емисија траје 90 минута, премијера је недељом у 8.30 часова, а репризни термин је субота 8.30 часова. Кроз емисију вас воде рубрике: “Мисионарска писма Светог Владике Николаја”, “Духовник”, у коме слушате духовне поуке важне за хришћански живот и у којој је емитовано пре свега доста литургијских беседа нашег Владике Јована. Следећа рубрика је “Историја живота” кроз коју вам вероучитељ Предраг Димитријевић објашњава и тумачи Свето Писмо Старог и Новог Завета. Затим следи рубрика “Не веруј у идоле” у којој се бавимо свим важним питањима и одговорима са православног становиштва , а у односу на многе друштвене проблеме. Потом следи “Христова наука” коју спремају деца са вероунауке и чији је циљ да на што једноставнији начин изложимо истине наше вете вере. Друга дечија рубрика зове се “У свету постоји једно Царство” у којој се презентују све оне лепе богоугодне приче за децу. О догађајима и вестима из хришћанског света можете чути у рубрици “Кроз хришћански свет” и на крају рубрика “Житија светих” кроз коју вама драги слушаоци презентујемо живот светитеља који су у целоим свом бићу били окренути Христу и живели са Христом и на које ми сви треба да се угледамо, читајући Пролог Светог Владике Николаја за сваки дан у години.

На крају ваља истаћи да је у преко 260 емисија гостовао велики број наших најпознатијих духовника у Српској Цркви, као и свештеника, ђакона, вероучитеља, ученика веронауке, деце и и свих оних који су имали нешто да понуде или упуте неку духовну поуку народу Поморавског краја. Овде вам нудимо и снимак духовног разговора из јубиларне емисије који је вођен у манастиру Свети Лука у Бошњану са једним од најпознатијих духовника наше епархије игуманом манастира архимандритом мр Алексејем (Богићевићем).

 Интревју са архимандритом Алексејем (Богићевићем)

јереј Миломир Тодоровић