СПАСОВДАН У МАНАСТИРУ САРИНАЦ И ХРАМУ ВАЗНЕСЕЊА ГОСПОДЊЕГ У ЂУРИСЕЛУ

ImageЊегово Преосвештенство Епископ Шумадијски Г. Јован служио је уочи Спосовдана празнично бденије у манастиру Саринац, у храму посвећеном Вазнесењу Господњем. Честитајући храмовну славу настојатељу манастира протосинђелу Јустину (Гордићу) Владика Јован је у надахнутој беседи истакао смисао и значај овог великог празника, у историји људског рода.

На то нас упућују мудре речи једног од највећих Отаца у историји цркве,Св. Атанасија Великог. Господ се по речима Св. Атанасија Великог очовечио да би човека обожио.Домострој Божји извршен је кроз Христово Рођење, Васкрсење и Вазнесење. У храму који који је грађен у духу рашке средњовековне архитектуре, Епископ шумадијски осветио је нови иконостас. Сутрадан на празник Вазнесења Епископ шумадијски служио је Свету Архијерејску Литургију у новосаграђеној Световазнесењској цркви у селу Ђуриселу, уз саслужење свештенства крагујевачког и лепеничког намесништва. трудом и залагањем оца Милана Живановића,ова млада Црква из дана у дан окупља све већи број верника из села Ђурисела, Драгобраће и Голочела.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у манастиру Саринац

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у  Храму Вазнесења Господњег у Ђуриселу

Владика је у својој беседи истакао да је Господ својим Вазнесењем отворио и нама пут у Царство Божије, и показао нам да нас неће никада оставити.

ImageЛитургијско сабрање праћено је и свечаним освећењем црквеног звона, даром г-дина Радашина Костића из Ђурисела, и резањем славског колача заједно са свечарима Живославом и Весном Стевановић, из Горњег Голочела. После богослужења ученици ОШ “Милоје Симовић” из Драгобраће извели су кратку позоришну представу са темом из живота Св.Саве. У лепо осмишљеном програму учествовали су и вршњаци, чланови фолклорног друштва из села Бадњевца. Обучени у традиционалне шумадијске народне ношње, песмом и игром подсетили су на обичаје овога краја.