ПАРАСТОС ПОСТРАДАЛИМА У ВАРВАРИНУ НА ДЕСЕТОГОДИШЊИЦУ НАТО БОМБАРДОВАЊА

Image30. маја 2009. године навршило се десет година од стравичног злочина који је заувек изменио историју Варварина. Тог дана, око 13 часова на празник Силаска Светог Духа на апостоле (варваринска литија), НАТО авиони бомбардовали су варварински мост и том приликом животе је изгубило десеторо људи међу којима и протојереј-ставрофор Миливоје Ћирић и петнаестогодишња Сања Миленковић, тадашња ученица Треће београдске Гимназије.

Ове, као и свих протеклих година Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован уз саслуживање Архимандрита Алексеја (Богићевића) игумана манастира Светог Луке и свештенства темнићког намесништва служио је у Варварину Свету Архијерејску Литургију и парастос пострадалима на варваринском мосту. Након завршене Свете Литургије, на месту страдања невиних варваринаца, где је сада спомен обележје, Владика Јован одржао је кратак помен свим пострадалима и беседом се обратио присутнима говорећи да не смемо никада заборавити њихове жртве јер народ који не памти своју прошлост нема ни садашњост а још мање будућност. Да памтимо и да се молимо Господу за пострадале али да се не светимо и не мрзимо јер је освета Господња.

Беседа на Литургији у Варварину

Беседа на парастосу НАТО жртвама

ImageОсим Владике Јована окупљеном народу обратили су се и председник Општине Варварин Зоран Миленковић (отац пострадале Сање), Вук Драшковић и Живадин Јовановић.

У наставку своје посете темнићу Владика Јован осветио је место за нови Храм посвећен Светој Тројици у селу Доњи Катун, а потом је Владика посетио и манастир Светог Луке у Бошњану где је осветио крстове за новоизграђени Храм Свих Светих.

Беседа у Доњем Катуну

јереј Срђан Миленковић