ХОР МЛАДИХ САБОРНОГ СВЕТОУСПЕЊСКОГ ХРАМА У КРАГУЈЕВЦУ

ХОР МЛАДИХ САБОРНОГ СВЕТОУСПЕЊСКОГ ХРАМА У КРАГУЈЕВЦУХор младих је основан 1981. год. са благословом блаженопочившег Епископа Шумадијског др Саве (Вуковића), а на иницијативу младог свештеника Станка Секулића. Чланови хора су у почетку били углавном млади (претежно студенти), по чему је друштво и добило име, које и данас носи. То су били већином полазници веронауке, а касније им се прикључују и сви чланови хора Хришђанске заједнице. За кратко време, савладавши Литургију од Мокрањца, хор почиње да редовно учествује на богослужењима.

Први диригент била је Јованка Секулић, а највећи део времена хор је водио отац Станко. Касније, под његовим патронатом, велики допринос у раду хора дали су и диригенти Иван Филиповић и Љиљана Миловић. Најскорије прегнуће о. Станка је и оснивање катедралног мушког октета "Свети Роман Мелод", такође при Светоуспењском саборном храму.

Садашњи диригент, Оливер Беговић, вероучитељ, апсолвент Богословског факултета у Београду и члан друштва од 1997. године, руководи радом хора од септембра 2002. г. Током његовог досадашњег рада највећа пажња посвећује се очувању континуитета и складном функционисаwу друштва, с обзиром на чињеницу да је у току период једне од смена генерација и приспећа великог броја нових чланова. Осим тога, и даље се успешно ради на проширењу репертоара и побољшању квалитета певања.

Основа целокупне делатности Хора младих јесте неговање православног црквеног појања, као и прикупљање и очување разних дела црквене музичке уметности. Рад друштва обогаћен је и многим наступима и путовањима у земљи и иностранству, те учешћем на богослужењима широм епархије Шумадијске.

Поред наведеног, треба рећи да је кроз Хор младих прошао велики број људи - забележено је, наиме, до данашњих дана, више од пет стотина чланова овог друштва. Важно је нагласити и то да је овај хор послужио и као основа за настајање осталих хорова у шумадиској епархији.

Као своју Крсну славу Хор младих слави Свете Оце Првог Васељенског Сабора, једну седмицу уочи Тројица, која је свечано обележена и ове године, 31. маја. Том приликом, свештенство Саборног храма служило је Свету Литургију, у оквиру које је извршено и резање славског колача, а све уз учешће бројног верног народа.

По први пут ове године, драги гости крагујевачког хора били су и чланови певачког друштва “Преображење” из Београда, који су се у непосредном наставку свете Литургије представили присутним људима кратким али изузетно надахнутим наступом, под вођством диригента г. Братислава Прокића.

У припреми су и разне друге активности Хора Младих, међу којима је тренутно најважније учешће на ревијском фестивалу црквених хорова и певачких друштава епархије Шумадијске, у Азањи, 14. јуна текућегодине.

 

Оливер Беговић