ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ ИКОНА ''СВЕТИ АПОСТОЛ ПАВЛЕ'' ЈАГОДИНА

ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ ИКОНА ''СВЕТИ АПОСТОЛ ПАВЛЕ'' ЈАГОДИНАУ петак, 10. јула, у 18 часова, у Музеју наивне уметности, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован отворио је изложбу икона поводом свечане прославе 110-годишњице храма Св. ап. Петра и Павла у Јагодини.

Изложба са називом ''СВЕТИ АПОСТОЛ ПАВЛЕ'' је тематска, и првенствено је настала на иницијативу Хришћанског културног центра, а поводом прославе 2000-годишњице од рођења овог Апостола. На конкурс који је расписан одазвао се велики број иконописаца из целе Србије, тако да поставка садржи различите технике иконописања( темпера, вез, мозаик...) и различите изразе, доживљаје и представе Апостола Павла. Аутор поставке је Г-ђа Рада Марјановић. Изложба је доживела своју велику премијеру у галерији Прогрес у Београду, а Јагодина је имала ту част да прва добије изложбу.

На самом отварању, у препуном музеју, гостима се обратио јереј Небојша Младеновић, старешина храма, који се захвалио свима и препустио реч Г-ђици Андријани Крстић, теологу, која је у име Хришћанског културног центра говорила о поставци и о личности Апостола Павла.

Затим је Владика на исцрпан начин говорио о Апостолу Павлу, његовом образовању, гоњењу хришћана, обраћењу, проповеди и о животу у Христу: ''Не живим ја више, него у мени живи Христос.'' Затим се осврнуо на иконе и на њихов смисао и значај како за Цркву тако и за све нас у свакодневном животу.

У наставку је присутнима пројектован документарни филм ''Ходочашће у вечни град'', аутора Владимира Хотиненка, који на један посебан, аутентичан и веродостојан начин говори о животу Апостола Павла.

На крају су сви могли да уживају у радовима наших иконописаца, а за све оне који нису видели изложбу она траје до 20. јула.

Јереј Миломир Тодоровић