ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ У ЈАГОДИНИ

ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ У ЈАГОДИНИУ понедељак 26. октобра 2009. године на празник Св. мученика Карпа и Св. Злате Мегленске, Епископ шумадијски Јован је у храму Св. Ап. Петра и Павла у Јагодини, уз саслуживање Арх.намесника беличког и свештенства наше Епархије,служио Св. Архијерејску Литургију.

Том приликом је Епископ, у складу са освештаном традицијом ране Цркве, у току Литургије крстио малу Марију кћерку јагодинског пароха Небојше Младеновића. Жеља Епископа али и родитеља није била у томе да се само актуализује један древни обред као такав, већ да се Крштење врати свом најприроднијем амбијенту, Св. Литургији, обзиром да се тако очигледно показује да се крштавамо не само да би номинално могли рећи да смо хришћани, већ да се крштавамо ради Причешћа Телом и Крвљу Богочовека Христа. У својој беседи Владика је истакао да се смисао сваке Св. тајне па и крштења пројављује искључиво у контексту Св. Литургије и додао: “Света тајна крштења је почетак и корен хришћанског постојања и живота. А крштење је спирање са себе грешног човека и облачење у новог човека Христа. Крстити се значи поново се родити у Христу”.

 Беседа епископа шумадијског у Јагодини - 26. октобра 2009. године

Овом чину присуствовало је и мноштво ученика јагодинских основних и средњих школа, за које је ово била изванредна прилика да практично виде оно што уче на часовима веронауке али и да чују поуке Првојерарха Цркве Божије у Шумадији. Радост и свечарска атмосфера локалне Евхаристијске заједнице због духовног рађања нове хришћанке пренела се и на трпезу љубави коју је Владика поделио са присутнима.