НЕДЕЉА СВЕТИХ ОТАЦА СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕНА У КРАГУЈЕВЦУ

НЕДЕЉА СВЕТИХ ОТАЦА СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕНА У КРАГУЈЕВЦУ Последња недеља пред Рођење Христово посвећена је Светим оцима Старог завета, тј. Христовим прецима по телу. Старозаветни оци добили су тај назив захваљујући физичком (телесном) очинству, јер су у питању Христови преци по телу, преко Јосифа и Марије, поменути у Његовом родослову код Матеја и код Луке. У старозаветне праведнике спадају: патријарси, цареви, пророци, првосвештеници, побожне жене и сви који су раније живели са вером долазећег Месију – Христа Спаситеља.

Сабрана око Трпезе Господње, око Тела и Крви Господње, Црква је и данас 3. јануара, у Недељу Светих Отаца, у Саборном храму у Крагујевцу, славила Васкрслог Христа и свето име Његово. Са Његовим Преосвештенством Епископом шумадијским Господином Јованом који је предводио ово евхаристијско славље, саслуживало је братство Саборног храма. У својој очинској беседи после прочитаног јеванђелског зачала Владика Јован је истакао, да је породица темељ једног друштва – државе и цркве.

"Корен породице се огледа у томе какви су родитељи. И као што дрво црпи своју снагу из корена, тако и деца црпе снагу духовну и моралну од Бога, а исто тако и од својих родитеља. Зато све можемо браћо и сестре да занемаримо у животу, али једно несмемо , једно неможемо да занемаримо, а то је васпитање, то је питање, то је подизање породице. Здрава породица је она у којој влада здрав дух, здрави односи, како родитеља према деци, тако деце и према родитељима'', истакао је у својој беседи Епископ шумадијски.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у Саборној цркви у Крагујевцу - 03. јануар 2010. године

Црква Божија је заједничарећи у часним даровима, заједничарила са Васкрслим Господом у нади на васкрсење и живот вечни. Поштујући обичаје везане за Недељу Отаца, Преосвећени Владика Јован је у епископском двору после завршене Литургије деци поделио пригодне поклоне.

јереј Срећко Зечевић