ЕПИСКОП ШУМАДИЈСКИ ЈОВАН СЛУЖИО У МАНАСТИРУ БЕШКА

ЕПИСКОП ШУМАДИЈСКИ ЈОВАН СЛУЖИО У МАНАСТИРУ БЕШКАЊегово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је 28. фебруара 2010. године, уз присуство Високопреосвећеног Архиепископа цетињског Митрополита црногорско-приморског Господина Амфилохија, Свету архијерејску литургију у манастиру Бешка на Скадарском језеру.

У току литургије пререзан је колач монаху Григорију, настојатељу манастира Старчева Горица, који је данас, на другу недјељу Часнога поста посвећену Светом Григорију Палами, прославио имендан.

„Прошла недјеља часног поста била је чиста, ова данас је пачиста, што значи - поново чиста", рекао је Епископ Јован у литургијској проповиједи у којој је тумачио данашње Свето Јеванђеље. „Поново нас, браћо и сестре, позива да чистимо себе изнутра. Црква вам данашње Јеванђеље излаже да нам каже да је сваки онај човјек који има гријеха у себи одузет и да ту одузетост лијечи само Онај Који има власт. И да се та одузетост лијечи само вјером и животом по вјери".

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у Бешкој

„Видимо како су у данашњем Јеванђељу донијели одузетога. То је и нама позив да помогнемо брату своме који је у гријеху - да не гријеши. То је оно што је врло важно за нашу саборност, за наш литургијски живот, да саосјећамо свакога у његовом гријеху и паду. Да не чинимо оно што људи најчешће чине кад виде да се човјек отискује низ брдо - умјесто да му помогну, они га још више гурају низ брдо", нагласио је Владика Јован.

Након литургије у манастиру Бешка, Митрополит Амфилохије и Епископ Јован посјетили су манастир Дајбабе код Подгорице, гдје су се поклонили моштима преподобног Симеона Дајбабског.

Извор: Митрополија црногорско-приморска