ПРОСЛАВА МЛАДЕНАЦА У МАНАСТИРУ СВ. ЛУКЕ У БОШЊАНУ

ПРОСЛАВА МЛАДЕНАЦА У МАНАСТИРУ СВ. ЛУКЕ У БОШЊАНУНа празник светих 40 мученика севастијских Његово Преосвештенство Владика Јован, по већ устаљеном обичају, служио је свету Архијерејску Литургију пређеосвећених дарова у манастиру Светог Луке у Бошњану.

И ове као и свих претходних година, од како је промислом Божијим дошао у овај манастир, Архимандрит Алексеј (Богићевић) потрудио се да свог Архипастира и свештенство дочека и угости онако како то и приличи.

Његовом преосвештенству саслуживао је игуман манастира Ћелије Макарије, Архијерејски намесник темнићики протојереј-ставрофор Љубисав Ковачевић и свештенство овог намесништва, као и презвитери из Крушевца и Параћина.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у манастиру Бошњани

У својој богонадахнутој беседи Владика је упоредио животе и трпљење светих мученика севастијских који су животе своје Христу дали а од Њега добили неувеле венце. Трпети животне невоље са вером и љубављу а не са роптањем и негодовањем доличи само правим Христовим војницима а такви су били мученици севастијски и нама оставили аманет да се таквим животом удостојимо Царства небеског. Своју беседу Владика Јован завршио је речима светих мученика: “Тешке су муке али је слађи рај”.

По завршеној Литургији пререзан је славски колач а потом су сви верни узели учешће у трпези љубави са својим Епископом.

Јереј Срђан Миленковић