ВЛАДИКА ЈОВАН СЛУЖИО БДЕНИЈЕ У ДИВОСТИНУ

ВЛАДИКА ЈОВАН СЛУЖИО БДЕНИЈЕ У ДИВОСТИНУНа навечерје празника Благовести 6. априла 2010. године, Његово Преосвештенство Епископ Г. Јован, служио је празничко бденије уз саслуживање свештенства и свештеномонаха у манастиру Дивостин.

Бденије је служено у нарочитој радости Светле седмице Васкрсења Христовог јер се ове године празник Благовести прославља након празника Васкрсења Господњег.

У својој беседи Преосвећени владика пожелео је свима присутнима, а нарочито сестринсву овог манастира да уз помоћ Мајке Божије буду весници спасења света и свих људи. Након бденија сестринство манастира је приредило трпезу љубави.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у манастиру Дивостин

Манастир Дивостин, посвећен Благовестима, налази се у истоименом месту, шест километара удаљен од Крагујевца. Од свога оснивања био је женски манастир, због чега је и назван Дивостин (дијевин стан).Једно предање казује да манастир потиче из времена Византијског царства, а друго, да је настао у време деспота Стефана Лазаревића, на почетку 15. века.

Манастир Дивостин ужива на далеко поштовање нашег народа. Веровање народа, да је код манастира погребен један српски светитељ и да је извор, познат у народу као Светиња, целитељниј.

У Манастиру је у периоду од 1994. до 2002. године било сиротиште, где су биле смештене девојчице (њих 30) углавном из Републике Српске, чији су родитељи погинули у рату 1991-1995. године.