ФЕСТИВАЛ ХОРОВА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИJСКЕ У ВРЕОЦИМА КОД ЛАЗАРЕВЦА

ФЕСТИВАЛ ХОРОВА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИJСКЕ У ВРЕОЦИМА КОД ЛАЗАРЕВЦА Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован је у Недељу Свих светих, 30. маја 2010. године, у предивном амбијенту парохијске цркве села Вреоци, надомак Лазаревца, уз саслуживање свештенства Шумадијске епархије, служио Свету Архијерејску Литургију. Циљ посете Његовог Преосвештенства, поред Литургијског сабрања са својом духовном паством, био је и Фестивал хорова Епархије шумадијске који се традиционално одржава већ више година.

Владика је у својој беседи говорио о догађају силаска Духа Светог на апостоле као источнику светости уопште. Да су свети које данас и свакога дана славимо, свети Духом Светим, да су свети тиме што исповедају веру у Свету Тројицу пре свега светотројичним начином живота, љубављу, непрекидним узајамним даривањем и послушањем израженим Христовим речима: “Нисам дошао да творим вољу своју него вољу Оца који је на небесима”. Преосвећени је нагласио да је сваки хришћанин намењен за светост, јер нас је Господ на крштењу снабдео Духом Светим, како би били носиоци науке Христове. Владика је скренуо пажњу на опасност, веома у нас присутну, декларативног и формалног исповедања вере, које неће донети никакве резултате, већ ће нас још више спречити да на прави начин узмемо учешће у животу Свете Тројице. На крају нас је охрабрио рекавши да свој крст животни морамо носити, јер једино преко њега можемо партиципирати у Васкрсењу Христовом.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у Вреоцима

После Литургијског сабрања одржана је смотра хорова Епархије шумадијске на којој су учествовали: Дечији хор при храму Светих бесребреника Козме и Дамјана из Азање, Хор младих Саборне Цркве у Крагујевцу, Црквени хор Опленац из Тополе, Хор при храму Светог Димитрија у Лазаревцу и Хор Светих апостола Петра и Павла из Јагодине. Због оправданих разлога изостала су два већ најављена хора дечији хор “Свети Симеон Мироточиви” из Крагујевца и женски хор “Свети Архангел Михаило” из Јагодине.

У продужетку програма домаћин је за све присутне приредио трпезу љубави и пригодан културно уметнички програм.

јереј Жељко Ивковић