ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ У ПЕТРОПАВЛОВСКОМ ХРАМУ У АРАНЂЕЛОВЦУ

ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ У ПЕТРОПАВЛОВСКОМ ХРАМУ У АРАНЂЕЛОВЦУУ понедељак 11. октобра, на дан преподобног Харитона Исповедника, Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму светих апостола Петра и Павла у Аранђеловцу.

Као што је сваки пут радост када Архијереј долази да началствује Светом Евхаристијом и подели Архипастирски благослов, тако је и овога пута радост испунила срца верника Аранђеловца, али и братства петропавловског храма. Она вечна Евхаристијска радост била је увећана и употпуњена чином крштења малога Максима, сина ђакона Милоша и Јоване Ждралић.

Током Свете Литургије, Владика Јован је очински беседио о даровима којима нас Господ дарује и о нашем одговору, тј. нашој благодарности на тим даровима. Много је знаних и видљивих дарова Божијих нама људима, истакао је Владика Јован, али далеко је више оних нама непознатих дарова којима нас Господ дарује. Сам живот и све у животу је дар Божији људима! А како ми можемо захвалити на тим даровима, чиме узвратити Богу и шта Му принети? Шта друго ако не Свету Литургију?! Света Литургија је икона Царства Божијег! И не само икона, већ остварења тог Царства овде на земљи. Јер, Царство Божије је непрестана и вечна Литургија, непрестано слављење Бога и наслађивање неисцрпним даровима Његовим. Зато знајмо, браћо и сестре, да ако нас нема на овој земаљској Литургији, неће нас бити ни у оној небеској у Царству Божијем!

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у Аранђеловцу

Такође, Владика Јован је истакао величину и значај свете тајне крштења, као почетка духовног живота и као предуслова за примање и учествовање у свим другим тајнама и даровима наше свете Цркве.

Честитајући родитељима малога Максима, Владика је пожелео да његов живот буде утемељен у јеванђељу Христовом и да достојно понесе име великога оца Цркве наше, Св. Максима Исповедника.

По завршетку Свете Литургије, Владика Јован је остао на заједничком ручку, поделивши тако и тај начин радост рођења новог члана Цркве Христове.

јереј Александар Миловановић