УЗРАСТАЊЕ У СМИРЕЊУ И СЛУЖЕЊУ

УЗРАСТАЊЕ У СМИРЕЊУ И СЛУЖЕЊУУ суботу, 27. новембра када Света Црква прославља Светог апостола Филипа, и када већ отпочиње припрему за свечани дочек Богомладенца, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, уз саслужење свештенства беличког намесништва, служио је Свету Литургију у Јовцу.

У току Свете Литургије Епископ је за досадашњи труд и залагање произвео локалног свештеника протонамесника Сава Крстића у чин протопрезвитера. У својој беседи он је нагласио да награда за труд и залагање не треба да буду никакви чинови него пре свега служење. Само у смирењу и служењу свештеник треба да узраста заједно са својом паством. Наиме, после експлозије војних магацина у Параћину која је у знатној мери оштетила храм Свете Тројице у Јовцу, сада већ протопрезвитер Саво је, заједно са својом паством, успео да обнови храм. За кратко време је храм покривен бакром, дозидан је звоник, урађено под и грејање, урађена је комплетна спољашња фасада, тако да сада блиста пуним сјајем.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у Јовцу

После Свете Литургије црквени одбор је припремио трпезу љубави у којој су узели учешће сви присутни.

У истом дану Епископ Јован је на јагодинском гробљу, заједно са јагодинским свештенством, одслужио полугодишњи помен и помолио се за блажено уснуће и вечни покој госпође Радмиле Ђорђевић, великог добротвора и дародавца храма Свете Петке у Јагодини. После парастоса Епископ је и обишао храм Свете Петке да би видео како напредују радови на постављању звона и како би својим благословом и саветима помогао братству храма да приведу радове крају.

јереј Миломир Тодоровић