ДИВАН ЈЕ БОГ У СВЕТИМА СВОЈИМ

ДИВАН ЈЕ БОГ У СВЕТИМА СВОЈИМНа дан Свете великомученице Екатерине, дана 7. децембра 2010. године, Епископ Јован Шумадијски служио је Свету архијерејску Литургију у цркви Светог великомученика ДИМИТРИЈА у Крагујевцу, уз саслужење презвитера: протојереја-ставрофора Радомира Ракића и протојереја Милана Беговића, и ђакона Александра Сенића.

Беседећи, епископ је нагласио да ми прослављајући свете, ми прослављамо Бога. Ако погледамо на њихове животе, можемо јасно видети да су они сва страдања и муке подносили Христа ради. Насупрот томе, било које дело које није учињено Христа ради није спасоносно. Било то пост, молитва, мучеништво, итд. ако нису Христа ради онда су безвредни. Поједини мисле да је пост само уздржавање од посне хране, да се изнурава тело. Смисао поста је да се ослабе наше страсти, наша злоба, наша мржња.

Христове речи и речи Јеванђеља не смемо схватати на основу слова, него на основу Духа.

Данашња светитељка и велика исповедница Екатерина није била рођена као хришћанка а ипак је исповедила Христа и пострадала мученичком смрћу. Тако је поступила зато што је поставила себи циљ – Христа.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у цркви Св. Димитрија у Крагујевцу

“Диван је Бог у светима својим”.

Појањем су Литургију улепшали ученици богословије.

 

Протонамесник Небојша Ракић