НЕДЕЉА СВЕТИХ ОТАЦА У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУ

НЕДЕЉА СВЕТИХ ОТАЦА У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУ Последња недеља пред Рођење Христово када, бројимо часе до новог сабрања нашег пред пећином Витлејемском, том скромном појатом пастирском, да се сусретнемо са чудесним житељима тог убогог станишта: Јосифом, старцем праведним, Маријом Дјевом, најсветијом породиљом у свим световима, са Христом чедом Божијим, посвећена је Светим оцима Старог завета, тј. Христовим прецима по телу. Старозаветни оци добили су тај назив захваљујући физичком (телесном) очинству, јер су у питању Христови преци по телу, преко Јосифа и Марије, поменути у Његовом родослову код јеванђелиста Матеја и Луке. Тај родослов Исусов показује сродство Исусово са нама, са родом људским, са људским животом, људском историјом, људским породицама. Бог, својим рођењем од Богородице се ородио са нама.

Сабрана око Трпезе Господње, око Тела и Крви Господње, Црква је и 2. јануара 2011. године, у Недељу Светих Отаца, у Саборном храму, славила Васкрслог Христа и свето име Његово. Са Његовим Преосвештенством Епископом шумадијским Господином Јованом који је предводио ово евхаристијско славље, саслуживало је братство Саборног храма. У својој беседи после прочитаног јеванђелског зачала јереј Зоран Врбашки је на првом месту истакао веру Светих Отаца, као основно начело нашег хришћанског живота . Свети Оци су вером својом одржали завет свој са Богом, и сачували благослов Божији. Благослов Божији је преношен с колена на колено, да би награда за нас људе стигла у послању Јединороднога Сина Божијег, који је откривење благослова Божијег, јер је Бог желео да свет постоји у вечном савезу са Њим, истакао је у својој беседи отац Зоран.

Беседа оца Зорана Врбашког у Саборном храму у Крагујевцу

Поштујући обичаје везане за Недељу Отаца, Преосвећени Владика Јован је у епископском двору после завршене Литургије, деци поделио пригодне поклоне.



Фотогалерија 1


Фотогалерија 2