У СУСРЕТ БОГОМЛАДЕНЦУ

У СУСРЕТ БОГОМЛАДЕНЦУХристос се рађа - славите!
Христос с небеса - у сусрет му изађите!
Христос на земљи - узнесите се!
Певај Господу сва земљо!
У весељу пој народе!
- Јер Он се прослави.

Ове речи божићног канона Преподобног Козме Мајумског можда најбоље осликавају радост очекивања и припремања за сусрет са Богомладенцем у Петропавловском храму у Јагодини.

Наиме, у среду, 05. јануара на туциндан, у Петропавловском храму је братство храма угостило сву децу са посебним потребама на територији Града Јагодине. Најпре у самом храму су деца дочекана песмом хора Светих апостола Петра и Павла и деце која похађају Школу за традицијално играње и певање при Петропавловском храму. Касније је дружење настављено у просторијама парохијског дома дељењем божићних пакетића и послужењем за све присутне.

То су углавном деца са церебралном парализом, дауновим синдромом и осталим тешким болестима и која нису способна да се сама старају о себи па самим тим похађају специјализоване групе основане при вртићима и школама. Свештенство је настављајући прошлогодишњи обичај, пре свега посвећивањем пажње и искреним дружењем, а на крају и пригодним поклонима покушало да обрадује оне којима је у овом празничном времену нечија љубав и пажња преко потребна. Да искрену љубав деца најбоље осете показало се на делу па смо као уздарје добили на поклон неколико изворних песама које су отпевала деца са посебним потребама.

Треба поменути и сва удружења у Јагодини, њихову љубав и труд који улажу у рад са овом децом, са којима је Црква успоставила добру сарадњу. Све људе добре воље који су помогли овој акцији, као и нашој деци која дружењем са децом телесно другачијом од њих показују љубав и одговорност и да уз нашу помоћ израстају у праве хришћане. Јер у Цркви смо сви ми, ма како изгледали, деца Божија и да нам не треба никакав закон да би узајамно поштовали и волели једни друге.

јереј Миломир Тодоровић