АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЦРКВИ СВЕТОГ ДИМИТРИЈА

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЦРКВИ СВЕТОГ ДИМИТРИЈАЕпископ шумадијски Јован служио је, дана 11. јануара 2011. године, Свету архијерејску литургију у цркви Светог великомученика ДИМИТРИЈА у Крагујевцу, уз саслужење презвитера: протојереја-ставрофора Драгослава Сенића и протојереја Милана Беговића, и ђакона Ивана Гашића.

У својој беседи епископ Јован нас је подсетио да је долазак Господа нашег Исуса Христа и оваплоћење његово израз највеће љубави Божије према нама. Долазак Христов нам је показао да нисмо сами на овом свету. Човек је сам само ако нема вере. “Ако те оставе и отац и мати ја те нећу оставити”, поручује Господ.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Бог не оскудева ни у чему, једино може оскудевати у нашој љубави према Њему, и због недостатка наше љубави. Дошао је на свет, јер жели да се сви људи спасу, и Његов долазак је измирење са Богом. Ирод је, на жалост, пример човека који нема вере, а ни љубави. У таквој безумној мржњи према Богу он одлучује да побије одојчад по Палестини, желећи да погуби Бога. Анђео заповеда Јосифу да бежи у Египат, и Јосиф склања Богомладенца од безмља мржње Иродове. Међутим, Ирод остаје слеп за најдрагоценији дар Божији човеку, остаје слеп пред Христом. Христом почиње Нови завет. Христос је једино ново под сунцем и од његовог рођења и сам човек постаје нови човек.

 

Протонамесник Небојша Ракић