ТАЈНА ЉУБАВИ-ТАЈНА ДА ЈЕ БОГ ПОСТАО ЧОВЕК ДА БИ ЧОВЕК ПОСТАО БОГ

ТАЈНА ЉУБАВИ-ТАЈНА ДА ЈЕ БОГ ПОСТАО ЧОВЕК ДА БИ ЧОВЕК ПОСТАО БОГНа дан светога пророка Малахије и Светога мученика Гордија, 16. јануара 2011. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму свете Петке у Виноградима.

Пророк Малахија, задњи од старозаветних пророка, по предању као анђео међу људима, ликом, душевном чистотом, и дружења са ангелом, прориче јасно појаву и службу Јована Крститеља.

У беседи на данашње еванђелско зачало Преосвећени нас поучава да је Јован Крститељ указао на долазак Бога у свет, и не само да је указао, него нам и показује Господа Христа (“гле Јагње Божије које узима на себе грехе света”). Показује нам Тајну Љубави, а Бог јесте Љубав, Који постаје истинити човек да бисмо ми постали богови по благодати. Преосвећени нам даље у беседи указује да је радост бити човек, литургијски човек, који самога себе и сав свет приноси Богу као радосну жртву љубави.

У данашњој беседи Преосвећени је посебно нагласио значај Тајне покајања коју су Свети Оци називали другим крштењем или, крштењем у сузама ''којим нас крштава свети Јован Крститељ”.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у цркви Свете Петке у насељу Виногради - Крагујевац

Покајање је пут на коме ћемо открити да Исус јесте Христос. На том путу ми ми ћемо у сусрету и заједници са Њим видети и доживети да је Царство Небеско дошло. Овај чудесни сусрет љубави почиње када ми кроз покајање радосно завапимо, ево ме Господе, желим бити нови човек према свету, другим људима и Теби.

Покајање као завет љубави, повратак кроз Сина Оцу Небеском, је и васкрсње лика Божијег који светли у нама а тама га не обузе.

Мера покајања је мера усмеравања живота ка Царству Небеском.

А Царство Небеско је у нама и ми у Њему у оној мери у којој Цркву доживљавамо као богочовечански организам. Преосвећени нам указује да да се Истина открива једино у заједници Тела и Крви Христове. Покајање нам открива радосни циљ нашега живота: “Да будемо савршени као Бог…” (Мт. 5, 48).

Јереј Мирољуб Миладиновић