СВЕТОСАВСКА ДУХОВНА АКАДЕМИЈА У ЈАГОДИНИ

СВЕТОСАВСКА ДУХОВНА АКАДЕМИЈА У ЈАГОДИНИИзгубљен беше и нађе се....

У среду, 26. јануара 2011. године, уочи Савиндана, уз присуство Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована одржана је девета по реду Светосавска духовна академија у Јагодини.

Како то већ по обичају бива Владика је служио празнично бденије у храму Св. ап. Петра и Павла уз саслужење јагодинског свештенства. У својој беседи Владика је подсетио на све вернике, на лик и дело Светог Саве, говорећи и сједињујући га са Христом. Одвојити га од Христа је просто незамисливо, јер све што је он имао и што је нама дао то је добио од Христа.

После бденија Владика се у препуном Центру за културу обратио верницима и отворио Духовну академију. Доделио је награду за најбољи литерарни рад “Све се човјек брука са човјеком” ученику првог разреда Економско-трговинске школе Алекси Михајловићу. “Изгубљен беше и нађе се”' то су речи које у најкраћем описују академију. Наиме то је био скроман покушај да се на један савремен начин покаже и опише данашњи човек који поред начина живота који живи и поред свих искушења и падова које преживљава је итекако способан да се врати у окриље Оца свога Небескога. Са друге стране ми као његови сапутници и савременици смо ту пре свега да поштујемо његову слободу избора и да са нестрпљењем очекујемо његов повратак на прави пут и да му на том путу свесрдно помогнемо.

Особеност ове, као и оних пре ње Светосавских духовних академија је та да њу искључиво спремају јагодински вероучитељи ( сценарио, текст, музика) у сарадњи са свим основним и средњим школама.

Своју посету Владика је заокружио гостовањем на локалној Телевизији Јагодина у емисији “Наслеђе” где је стрпљиво одговарао на постављена питања духовно саветујући своје епархиоте овога краја. Говорио је о светосављу, о томе шта оно представља и колико ми данас ходимо стопама Светог Саве. Каква је мисија цркве у свету и какав треба човеков однос да буде према свету. Даље је говорио о савремним проблемима који муче све нас у Србији, о милосрђу и духовном узрастању.

Сутрадан, на Савиндан у свим храмовима је служена Света Литургија у част и спомен Светог Саве, и у јединству свих нас једни са другима и са свима светима.

јереј Миломир Тодоровић