ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У КРАГУЈЕВЦУ

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У КРАГУЈЕВЦУУочи празника Светог Саве 26. јануара 2011. године, у Саборном храму Успења Пресвете Богородице у Крагујевцу, братство Саборног храма служило је свечано празнично бденије.У освит самог празника, Његово Преосвештенство Епископ шумадисјки Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у Саборном храму у Крагујевцу, у којој је принео молитве Богу и Светом Сави за спас српског рода. Радост литургијског сабрања заједно са Владиком и свештенством, поделило је доста верника и деце, а радосни догађај за све чланове парохијске заједнице, јесте и рукопроизвођење за чтеца, Андрије Стефановића сина Архијерејског намесника Крагујевачког протојереја – ставрофора мр Рајка Стефановића.

На Литургији је прочитана светосавска посланица Његовог Преосвештенства Епископа шумадисјког Господина Јована, у којој је Владика истакао: Да је Свети Сава утемељио себе на Личности Богочовека Христа. Христолики наш Светитељ, са светошћу као мером људског достојанства постао је за српски народ историјско опредељење. По томе је он вечно наш и вечно нов, али, истовремено васељенски, универзални свечовек. Као такав, он је доживљаван и приман од српског народа кроз векове. Св. Сава је несхватљив и незамислив без личности Богочовека Христа и Његове Цркве. Он је првенствено био богочежњива и христочежњива душа, то потврђује цео његов живот, од младалачког бекства у Свету Гору, до дана његовог упокојења у Бугарској. Основна покретачка и преображајна сила његовог ума и срца, његовог бића и делатности, његовог уздаха и молитве, била је светозарна Личност Христова доживљена и доживљавана у Цркви као Његовом Богочовечанском Телу. Христос је за њега истинити Бог и живот свима, како сам записује у Хиландарском Типику.

После заамвоне молитве Епископ Јован је извршио обред резања славског колача и освећења славског жита. Домаћин славе Светог Саве био је господин Небојша Урошевић са супругом Данијелом и ћеркама Анђелијом, Богданом, Василијом и Георгијом. По завршеној Литургији чланови Дечјег хора Саборне цркве отпојали су неколико пригодних песама, потом је изведен је краћи рецитал посвећен Светом Сави након чега су најмлађима подељени пригодни дарови. Као и сваке године Владика Јован је у току дана обишао више крагујевачких школа, међу којима Прву и Другу крагујевачку гимназију, у којима је пререзао славски колач.

Српска црква слави Светог Саву првојерарха, учитеља, просветитеља, сејача свега доброг и благоразумног и узвишеног у роду нашем. Свети Сава Српски је – утемељивач хришћанства, просвете, културе и свега што вековима краси српско национало биће. Свети Сава је одредио језик којим говоримо, писмо којим пишемо, пут којим идемо, а тај пут је пут Христов. Има томе већ осам векова и тај пут и тај језик и то писмо, нису изван нас, него у нама и не можемо их изгубити, ако не изгубимо себе. Савин прах је између нас. Свети Сава је први извадио личну карту српског народа – и од њега знамо ко смо, како се зовемо и коме припадамо. Тешко је наћи грандиозну личност не само у нашој историји, него и у историјама других народа, чија ореола и харизма ни у једном временском периоду није ни потамнела ни застарела. Личност која је толико актуелна и савремена и око које се у сваком времену могу сабрати сви људи добре воље без обзира на политичке, идеолошке и философске погледе и ставове. Та личност је Свети Сава.

јереј Срећко Зечевић