УСТАВИ КНЕЖЕВИНЕ И КРАЉЕВИНЕ СРБИЈЕ У НАРОДНОМ МУЗЕЈУ У КРАГУЈЕВЦУ

УСТАВИ КНЕЖЕВИНЕ И КРАЉЕВИНЕ СРБИЈЕ У НАРОДНОМ МУЗЕЈУ У КРАГУЈЕВЦУПоводом обележавања националног празника, Дана државности Србије, Гордана Чомић, потпредседница Народне скупштине, данас је у крагујевачком Народном музеју отворила репрезентативну изложбу “Устави Кнежевине и Краљевине Србије“. Захваљујући Архиву Србије који је ову изложбу приредио у Крагујевцу, граду где је донет први устав модерне Србије, Сретењски устав, 1835. године, посетиоци су имали прилику да погледају и осталих пет устава, Кнежевине и Краљевине Србије који су донети у периоду од 1835 - 1903. године; “турски устав“ Хатишериф из 1838. године, “намеснички устав“ из 1869, устави Краљевине Србије из 1888, 1901 и 1903. године.

У Сретењском уставу стајала је реченица “Добродошли у земљу где је одлучено да сваки роб који ступи на њено тло постаје слободан“. Што се мене тиче, то је најлепша реченица коју може имати било који закон, које доноси било које друштво, у било којој земљи. Она у себи садржи и обавезу да за сваку слободу коју желимо да имамо морамо да се изборимо и да сваку слободу коју имамо знамо да ценимо и да је дарујемо онима који сами себе још увек називају робовима - истакла је Гордана Чомић отварајући изложбу у Народном музеју.

Честитајући грађанима Крагујевца, Шумадије и Србије национални празник Сретења - Дан државности Србије, градоначелник крагујевца, Верољуб Стевановић подсетио је да се поводом 176. годишњице усвајања Сретењског устава, ми, данас, у његовом завичају подсећамо дугог пута који је требало превалити да бисмо се вратили себи, свом идентитету и својим коренима.

Устави који су данас изложени овде, међу којима су неки били израз демократских полета наших државника, неки су нам наметнути вољом других, неки су израз тешких компромиса владајуће елите, али сви сведоче о напорима да се напредује - истакао је градоначелник Стевановић.

Поставка “Устави Кнежевине и Краљевине Србије“ биће изложена до 22. фебруара у Народном музеју.

Преузето са сајта града Крагујевца