ФОРМИРАНА ЕПАРХИЈА КРУШЕВАЧКА

ФОРМИРАНА ЕПАРХИЈА КРУШЕВАЧКАУ дану када наша Црква слави Свете бесребренике Кира и Јована, 13. фебруара 2011. године, формирана је нова епархија Српске Православне Цркве са седиштем у некадашњем престоном граду Светога Цара Лазара, Крушевцу. Благодаћу Господњом одлука о оснивању је донета на јесењем заседању СПЦ.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован, братски и са поштовањем, дочекан је у саборном храму Св. Великомученика Георгија, где је служена доксологија, а затим је у црквеном дому одржана оснивачка седница. Преосвећени Владика Јован ће бити администратор Крушевачке епархије до пролећног редовног заседања Сабора СПЦ, на коме ће Архијереји изабрати Епископа ове епархије.

После читања аката о оснивању, на седници су изабрани чланови Епархијског управног суда, Епархијски Савет и Управни одбор Крушевачке епархије.

Присутни су се договорили и о предстојећим задацима које је неопходно одрадити. Новоформирана Епархија се састоји од пет намесништва: крушевачког, ћићевачког, трстеничког, жупског и темнићког. У Епархији се налазе 88 парохија из Бруса, Александровца, Трстеника, Варварина, Ћићевца, Ражња и Крушевца.

Беседа епископа шумадијског и администратора крушевачког Г. Јована

Нека Би Господ дао да Крушевачка епархија буде дуговечна и да сви који живе на територији на којој се налази, увек буду уз Цркву своју, јер ће само тако наћи смисао живота. На многаја љета, да се Српска Православна Црква стално увећава и да буде ослонац и водич сваког Србина и сваке српске породице кроз векове. “Јер овдје немамо постојана града, него тражимо онај који ће доћи” (Јевр.13,14)


Извор: Епархија крушевачка