НОВИ ЦИКЛУС ТРИБИНА У САБОРНОЈ ЦРКВИ У КРАГУЈЕВЦУ

НОВИ ЦИКЛУС ТРИБИНА У САБОРНОЈ ЦРКВИ У КРАГУЈЕВЦУУ понедељак 21. фебруара 2011. године, предавањем професора др Драгана Милина, шефа катедре за Стари Завет на Православном богословском факултету СПЦ Универзитета у Београду, отпочео је нови циклус трибина у Епархијском духовном центру Саборне цркве у Крагујевцу.

Тему Хришћанско поимање рађања и подизања деце гост предавач протојереј-ставрофор Драган Милин представио је крагујевачкој публици пре свега са библијско-теолошког становишта, а онда преносећи лично искуство као отац деветочлане породице односно као отац седморо деце.

На самом почетку професор Милин је поставио питање да ли нам је дар рађања дат да се односимо према њему са хоћу или нећу или нам је оно заповест од Бога? По ономе што нам Библија сведочи дар рађања је заповест од Бога “Рађајте се и множите и напуните земљу и владајте њоме”. Потврдним одговором на ову заповест ми постајемо сатрудници Божији. Овако осветливши проблем рађања професор Милин је у првом делу свога предавања говорио и о свим аспектима полних питања у животу младих људи односно данашњих породица. Истакао је најчешће заблуде пропагирања такозваног савременог уредног сексуалног живота насупрот хришћанској целомудрености и уздржању. Нарочито је нагласио да је по његовом схватању велики проблем наше помесне Цркве што се о овој проблематици говори или врло штуро, често стидљиво или се она углавном пренебегава.

У наставку свога предавања о рађању и подизању деце професор Милин је говорио из личног искуства. Схватајући рађање као дар од Бога, у који се не требамо мешати такозваним планирањем потомства, он и његова супруга обдарени су са седморо деце од којих су најмлађе (које сада има осамнаест година) добили са четрдесет осам година. Подизање и рађање деце је одговорна служба и повезана је са много одрицања и напора, али су то све слатке муке на које човек увек може бити само поносан.

Након предавања сви присутни су дирнути оваквим сведочењем хришћанске вере дуготрајним аплаузом поздравили и наградили предавача, а затим се трибина наставила одговарањем на питања.

 

јереј Зоран Врбашки