АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У КРУШЕВЦУ

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У КРУШЕВЦУНа светог Кирила Словенског, 27. фебруара 2011. год. Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор новоосноване Епархије крушевачке Господин Јован служио је прву Архијерејску Литургију у Крушевцу, у престоном граду Светог Лазара Косовског. Литургија је служена у Саборној цркви Светог великомученика Георгија уз учешће верног народа Божијег и уз саслужење свештенослужитеља крушевачке епахије.

У својој беседи коју је произнео после читања Светог Јеванђеља, Преосвећени Владика је заблагодарио Богу на овом сабрању, на Светој Литургији у Саборном храму крушевачке епархије. Том приликом Владика је позвао да образац нашег живљења у Цркви буде предвечни Савет Свете Тројице – Отац, Син и Дух Свети.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Тумачећи данашње зачало из Светог Јеванђеља, Владика је подсетио народ Божији на врлину братољубља насупрот самољубља. Братољубље је пут који нас води у Живот вечни, у загрљај Превечном Творцу. Владика је објаснио да братољубље значи да у сваком човеку видимо брата свог и сестру своју, насупрот самољубљу где видимо само себе, где само себи желимо добро. Владика је подсетио да Бог није дошао у овај свет само због једног човека или једног народа, него ради целог рода људског, ради спасења свих. Ако не пожелимо другима оно што себи желимо нема нам спасења. На крају беседе Преосвећени Владика је нагласио да од другога можемо да очекујемо само оно што смо другоме пружили. Ако смо пружили љубав с правом можемо да очекујемо љубав, али ако смо пружили мржњу немамо права да тражимо љубав.

Света Литургија у Саборном храму крунисана је Светим Причешћем свештенослужитеља и народа Божијег од руке Епископа Јована који је био возглавитељ овог данашњег сабрања.


Извор: Епархија крушевачка