СЕМИНАР ЗА СВЕШТЕНИКЕ У ЈАГОДИНИ

СЕМИНАР ЗА СВЕШТЕНИКЕ У ЈАГОДИНИУ суботу, 26. фебруара, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована и у организацији Архијерејског намесништва беличког у просторијама Црквене општине јагодинске при храму Светих апостола Петра и Павла одржан је семинар за све свештенике овог намесништва.

Уз присуство Епископа, архимандрита манастира Јошаница Евтимија (Јутрше), Архијерејских намесника крагујевачког, лепеничког, космајског гости предавачи семинара били су уважени професори Богословског факултета Универзитета у Београду др Зоран Крстић и др Ненад Милошевић.

Семинар је отворио Архијерејски намесник белички презвитер Небојша Младеновић, речима Христовим које је упутио Симону Петру “Хајде на дубину” (Лк. 5,4), позивајући све нас да уђемо у дубине љубави и знања Христова.

Професор др Зоран Крстић је одржао предавање са насловом “Пастирка служба у новом друштвеном поретку” и коме је на веома занимљив начин представио време у коме живимо. Он је покушао да објасни све карактеристике данашњег времена, као и то ко су људи који нам данас долазе у Цркву и како на најбољи начин успоставити контакт са њима и објаснити и смисао православља, а то је спасење. Оно што би могли извући као закључак је да без обзира какво оно било, добро или лоше, свако време (у коме ми живимо) је прилика за сведочење Христа.

Професор др Ненад Милошевић је говорио она тему “Типик између литургијског идеализма и животног реализма”. Говорећи о смислу обнове литургијског живота у Цркви, он се потрудио да свима објасни шта је то типик , која је његова улога и смисао у служби. Такође је говорио о богослужбеним књигама: октоиху, минеју и србљаку о њиховој употреби и првенству у служби. Као закњучак можемо рећи да је на један занимљив начин покушао да укаже на све проблеме данашњег богослужења и позвао све нас да у “Духу Божијем” посматрамо и реагујемо на постојеће проблеме.

После предавања развила се дискусија на горе поменуте теме, и свештеници су били у прилици да искажу своје мишљење, али и да поставе питања предавачима поводом разних ситуација и дилема са којима се сусрећу у својој пастирској служби.

За све присутне је после дискусије организована трпеза љубави.

Важно је напоменути да су овакви семинари преко потребни, и да свештеници имају воље и жеље за усавршавањем, како би на што ваљанији начин одговорили изазовима овога времена који су стављени пред њих. Потврда тога је и дискусија која је настављена после трпезе са професором Милошевићем, који је уложио огроман труд и енергију како би бар донекле одговорио на сва постављена питања.

јереј Миломир Тодоровић