АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЦРКВИ СВЕТОГ ДИМИТРИЈА У КРАГУЈЕВЦУ

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЦРКВИ СВЕТОГ ДИМИТРИЈА У КРАГУЈЕВЦУЕпископ шумадијски Јован служио је Свету архијерејску Литургију, у уторак 1. марта 2011. године, у цркви Светог Димитрија.

Беседећи Владика Јован је истакао, да нас прича о царинику и фарисеју подучава да ако хоћемо Царство небеско морамо да престанемо да будемо горди. Прича о блудноме сину поручује нам да је потребно покајање да би се достигло спасење. А јеванђеље о страшном суду, које је читано у недељу, говори нам о два пута, пут који води у Царство небеско - који је братољубље, и пут који води у пропаст, а то је самољубље.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

По Светим оцима имамо два крила која воде у Царство небеско – то су пост и молитва. У данашњем јеванђељу Христос каже "молите се да не паднете у искушење", дакле, ни једно озбиљно искушење у нашим животима не можемо победити без молитве. Другим речима без молитве нећемо имати много користи ни од поста. Отац Јустин Ћелијски каже, да је молитва умешена просфора од душе и суза. Молитва и пост би, према овим речима, требало да буду садржај човековог живота. На питање ко је истински богослов, Свети Григорије одговара, да је то онај ко се истински моли.