ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА КОЛУБАРСО-ПОСАВСКОГ НАМЕСНИШТВА У РУДОВЦИМА

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА КОЛУБАРСО-ПОСАВСКОГ НАМЕСНИШТВА У РУДОВЦИМАЊегово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован је у среду друге недеље Великог поста, 16. марта 2011. године, у храму Вазнесења Господњег у Рудовцима надомак Лазаревца, служио свету Литургију Пређеосвећених дарова, уз саслуживање свештенства Шумадијске епархије. Непосредно пред свету Литургију свештенство овог намесништва исповедио је протојереј стврофор Милан Борота, који је након тога и саслуживао у литургијском сабрању Епископу Јовану.

Преосвећени Владика се у својој беседи обратио својој пастви умољавајући је да истраје у подвигу поста и молитве, који су нам неопходни како би се преобразили, духовно обновили и успоставили контролу над похотама, страстима и жељама своје пале природе и тела. Пост осим уздржавања од одређеног јела и пића подразумева пре свега духовну борбу и интензивније самопреиспитивање, а уједно представља и средство спознаје истинског начина живљења и нашег правилног одношења према Богу, човеку и творевини. Пут поста и молитве је пут радости и очишћења, нагласио је Владика. То је пут нашег сусрета са Богом и са Његовим славним Васкрсењем. Владика је апелујући на нашу савест рекао, да своју духовну борбу отпочнемо праштањем и покајањем, јер ћемо тако отворити себе за благодат Божију и за светост, и тако постати аутентични хришћани. Покајање је наш завет Богу за нови живот, и то је у ствари једини и прави смисао поста, рекао је он. Живети за сусрет са Богом и бити за тај сусрет спреман је основни и најважнији смисао нашег живота, истакао је на крају преосвећени.

На литургији је био присутан велики број верних, а нарочито деце, од којих се већина причестила, што и јесте прави смисао Литургије Пређеосвећених дарова.

Након свете Литургије, парох трећи лазаревачки протојереј Александар Новаковић је прочитао свој реферат на тему “Пастирски рад са младима-Могу ли се млади заинтересовати за Цркву”, после чега је отпочела једна прилично квалитетна дискусија о ономе што смо у том реферату чули, а у којој су активно учествовали сви присутни.

Ово вишеструко корисно, едукативно и духовно сабрање, завршено је трпезом љубави коју је припремило братство колубарско-посавског намесништва.

јереј Жељко Ивковић