СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У РАЧИ КРАГУЈЕВАЧКОЈ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У РАЧИ КРАГУЈЕВАЧКОЈВелика духовна радост се осетила 5. септембра у Рачи крагујевачкој на празник светог свештеномученика Иринеја јер је тог дана ова живописна шумадијска варош дочекала свог Архипастира, Епископа шумадијског Јована.

Радост се очитовала у одслуженој Архијерејској Литургији којом је началствовао Епископ, а саслуживали му следећи свештеници: протојереји-ставрофори Душан Симин, Миладин Михаиловић и Љубиша Смиљковић, протојереј Обрен Стојановић, протонамесник Ненад Савић и јереј Горан Живковић као и ђакони Небојша Јаковљевић и Дејан Шишковић.

Дивно је када је храм пун верника, нарочито деце, а то је управо био случај данас у Рачи. Света Архијерејска Литургија је почела величанственим возгласом Благословено Царство Оца и Сина и Светога Духа којим се наглашава актуелизовање будућег обећаног нам Царства Божијег од стране Спаситеља, Господа Исуса Христа. Убрзо је уследило читање светог Јеванђеља после кога је по благослову владике јереј Горан Живковић одржао присутном народу беседу. Са обзиром да је почетак школске године, а да су већину народа у храму чинила школска деца, он је нарочито наглашавао однос вере и школског знања. Путем образовања у школству ми постајемо корисни својим ближњима, а уједно долазимо до сазнања да постоји Творац или Логос како се Он назива у светом Јеванђељу по Јовану. Зато је задужен разум, али истоме идентитет Бога остаје недоступан јер Њега сазнајемо пре свега чистим срцем. Деца су та која управо такво срце и имају и они су њиме и спознавали Исуса за Сина Божијег. Име тог Бога је Отац, Син и Свети Дух и до тог спознања можемо доћи само и једино вером, нагласио је јереј Горан.

Беседа јереја Горана Живковића у Рачи

После причешћивања присутног свештенства, Светом Путиру су приступили и верници рачанског краја, а то су у ствари била деца која похађају веронауку предвођена својим вероучитељима. Они су на најбољи начин доказали своју приврженост својој Мајци Цркви и свему ономе што су научили на часовима веронауке.

На крају Свете Архијерејске Литургије владика Јован је деци пожелео пуно успеха у следећој школској години навевши им као смерницу речи из прве посланице светог апостола Павла Коринћанима у којој он каже да знање надима, а љубав изграђује.

На крају овог величанственог сабрања је уследила трпеза љубави.

 

Јереј Горан Живковић


ФОТОГАЛЕРИЈА 1



ФОТОГАЛЕРИЈА 2