НОВО КРШТЕЊЕ У ДРЕНУ

НОВО КРШТЕЊЕ У ДРЕНУЊегово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован је на дан када Црква прославља Полагање појаса Пресвете Богородице, 13. септембра 2011. године, служио Свету архијерејску Литургију, у храму Светог великомученика Георгија у селу Дрену надомак Лазаревца. Том приликом је по древној Црквеној пракси у Светој Литургији крстио заједно малу Катарину, ћерку јереја Бојана Чоловића, пароха дрењанског, и малу Веру, ћерку ђакона лазаревачког, Николе Урошевића, и тиме посведочио да свака света тајна из Литургије извире, и у Литургији остварује свој прави смисао и пуноћу.

Обрaћајићи се својој пастви Преосвећени је рекао да се данас радује Црква васељенска због своја два нова члана, два нова уда тела Њеног, да се данас радују и њихови домови због новог рађања и проширења, а да тамо где тога нема и где родитељи не рађају своју новозачету децу влада туга и жалост. Подсетио нас је на ужасавајућу чињеницу да се у Србији годишње изврши 350 000 званичних абортуса, и да нам већи рат од овога није потребан, јер ћемо тако сами себе истребити. Апелујући на нашу свест и савест, владика нас је подсетио на неопходност непрестаног самопреиспитивања, покајања и борбе са својим страстима и гресима, а не са људима. Ако из храма, са Свете Литургије, која је пројава Цркве, изађемо исти онакви какви смо и ушли, непокајани, промашили смо свој Богом задати животни циљ и смисао, рекао је Преосвећени. Исто тако и онај који се крштава и са Христом и у Христу рађа, а не причешћује се и не живи чисто и честито, по речима Светог Симеона Новог Богослова губи благодат крштења, истакао је он. На крају своје беседе Владика је нагласио да једини Човек који данас у овом нечовечном времену може нешто да нам понуди и да нам помогне, јесте Богочовек.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Након Свете Литургије Преосвећени Владика је на позив представника градске власти Града Београда и ГО Лазаревац, присуствовао отварању Градске библиотеке у Лазаревцу, задужбине Миливоја и Милана Пауновић, највреднијег по садржају, а најлепшег по архитектури, здања овога града. У овај пројекат реконструкције и санације Град Београд и ГО Лазаревац су заједнички уложили око 70 милиона динара. Владика је том приликом обишао све просторије Библиотеке, чији је садржај заиста импозантан.

После ове свечаности Владика Јован је уз присуство свога свештенства, народа, деце и представника градске власти града Београда, Александра Антића, предстедника Скупштине града Београда, Љиљане Јовчић, градског секретара за дечију заштиту, мр. Милете Радојевића, генералног директора ГСП-а Београд, Небојше Ћерана, директора РБ ''Колубара'', представника власти ГО Лазаревац и Душице Радојчић, директора ПУ ''Ракила Котаров Вука'', освештао просторије вртића, који носи име по мајци Светога Саве, ''Анастасија'', а који се налази у просторијама Парохијског дома у Лазаревцу. Наиме Црквена општина Лазаревац је са благословом Његовог Преосвештенства епископа шумадијског Господина Јована, предшколској установи ''Ракила Котаров Вука'', уступила на десет година свој, потпуно инфраструктурно опремљен, простор од око 200 квадратних метара. Захваљујући тој чињеници у граду Лазаревцу нема више листе чекања за упис у вртић и родитељи од око шездесетак малишана ће моћи слободно да планирају своје професионалне обавезе. Тиме је Црква у Шумадији и Лазаревцу, чија је глава епископ Јован, још једном показала да има слуха и жели да учествује при решавању социјалних проблема свога народа и буде конструктивна у друштву у коме се налази.

Владика се овом приликом захвалио свима који су помогли да се ове просторије ставе у функцију, јер се у њима изграђује живот, васпитавају и образују деца, која су наше сутра.Ако немамо децу све нам је што радимо узалудно, јер ово што данас стварамо и започињемо, неће имати ко да наследи и настави. Деца су најлепше цвеће које је Небо дало Земљи, и најлепше цвеће које је Земља дала Небу, и стога урадити нешто за децу, веће је него и Цркву подићи, истакао је на крају преосвећени.

јереј Жељко Ивковић