НЕДЕЉА СВЕТИХ ОТАЦА У САБОРНОЈ ЦРКВИ У КРАГУЈЕВЦУ

НЕДЕЉА СВЕТИХ ОТАЦА У САБОРНОЈ ЦРКВИ У КРАГУЈЕВЦУУ недељу пред празник Рођења Господа Исуса Христа празнују се Свети Оци Старог завета, тј. Христови преци по телу. Старозаветни оци добили су тај назив захваљујући физичком (телесном) очинству, јер су у питању Христови преци по телу, преко Јосифа и Марије, поменути у Његовом родослову код јеванђелиста Матеја и Луке. У старозаветне праведнике спадају: патријарси, цареви, пророци, првосвештеници, побожне жене и сви који су у Старом завету показали савршено јуначко дело вере у Бога. Плод те вере је Пречиста Дјева којом се открила предвечна тајна и испунило Божије обећање о Месији – Христу Спаситељу.

О тајни Оваплоћења као потврди вере Светих Отаца говорио је и Преосвећени владика Јован у својој архипастиркој беседи на Светој Архијерејској Литургији коју је служио у Саборном храму у Крагујевцу уз саслужење свештенства Саборне цркве. Он је истакао: „Христос се уистину рађа и постаје један од нас, то је велика тајна рађања Бога, велика тајна доласка Бога у овај свет. Данашњи празник јесте празник нашег сродства са Христом, јер показује да је он усистину био син, унук и праунук људи. Прворођени међу многом браћом...“

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Овај празник у нашој помесној Цркви и народу познат је и као Оци или Очеви, и као Детинци и Материце, представља припрему за хришћанске породице за велики празник рођења Богодетета Христа у окриљу Свете породице у Витлејему. У овим недељама у народу живи обичај „везивања“ и „дрешења“ међу члановима породице. Ово представља нешто много више од пуке игре укућана, њиме се потврђује свеза љубави којом су повезани сви чланови хришћанске породице. Због такве љубави Бог ствара свет кроз Сина Јединородног у Духу Светоме. А узвраћајући љубав и Син Божији страда за живот света. У таквој љубави смо и ми хришћани позвани да узрастамо у Цркви Божијој.

Поштујући обичаје везане за Недељу Отаца, Преосвећени Владика Јован је у епископском двору после завршене Литургије, деци поделио пригодне поклоне.