НЕДЕЉА ПРАВОСЛАВЉА У КРАГУЈЕВЦУ – СВЕЧАНА ЛИТИЈА

НЕДЕЉА ПРАВОСЛАВЉА У КРАГУЈЕВЦУ – СВЕЧАНА ЛИТИЈАПрва недеља Великог-Часног поста у Православној Цркви прославља се и као недеља Православља или победе Православља. Тога дана слави се успомена на васпостављање поштовања икона у IX веку (843. за време царице Теодоре и патријарха Методија). Тим поводом у недељу 04. марта 2012. године Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован, уз саслужење братства Саборне цркве, служио је Свету Архијерејску Литургију Светога Василија Великог у Саборном храму Успења Пресвете Богородице. Након прочитаног Јеванђеља верном народу се обратио протојереј – ставрофор др Зоран Крстић, који је говорио о двострукој природи ове прве недеље Часног поста – недеље Православља. Први, старији ниво, је уобличен ускладу са формирањем Великог поста и он указује на подвиг и поста као саставни део хришћанског живота однодсно нашег позива од Господа и нашег посланства у свет. Други, каснији ниво је настао након IX века после коначне победе Цркве над иконоборцима и он нас подсећа на реалност Христовог оваплоћења и значај који Он има у нашем животу.

Светом Литургијом започето је духовно славље поводом дана победе Православља, које је настављено у поподневним сатима свечаним вечерњем богослужењем у част победе Православља над свим кривоверјима и шизмама.

У наставку богослужења, Преосвећени Владика, свештенство града Крагујевца и верни народ кренули су у свечану литију кроз град Крагујевац, носећи у рукама иконе светих на тај начин символизујући победу Православља. Литија се кретала централним крагујевачким улицама до „Крста“ где је Преосвећени владика Јован са свештенством обавио молитвословље.

Беседа ректора Богословије протојереја - ставрофора др Зорана Крстића

По повратку Литије у храм, Преосвећени Владика одслужио је Молебан и прочитан је Синодикон, који садржи анатему или проклетство свих јеретика, посебно иконобораца, затим, похвалу за све ревнитеље Православне вере. Тај Синодикон донет је 843. године у Цариграду. Црква је кроз своје векове била у борбама, мукама, трудовима и победама. И у време слободе и благостања, поједини чланови Цркве морали су водити борбу против греха и злог духа, против таме и лажи у свом сопственом животу. Морали су улагати труд за одбрану и обогаћење душа својих, тежећи у свему томе да постану учесници оне светле победе, коју је Христос задобио над грехом, смрћу и ђаволом. А то је победа вере Православне, коју данас славимо.

По завршетку свечаног Молебна, братство Саборног храма, традиционално је организовало трпезу љубави за свештенство и монаштво Епархије шумадијске.

јереј Зоран Врбашки